dissabte, 28 de setembre del 2013

El llenguatge i les llengües



A la classe de COED estem treballant la importància del llenguatge i les múltiples funcions que presenta.
Mitjançant la lectura d’un text d’en Tuson, ens vam adonar que el llenguatge és molt més que un mitjà de comunicació. A continuació numeraré les principals funcions del llenguatge que hem comentat a classe:
·   Serveix per organitzar la percepció que tenim de l’entorn.
·   És l’element bàsic en la construcció del pensament, tot el que pensem ho fem per mitjà de les paraules.
·   És el suport bàsic de la memòria.
·   Ens permet el diàleg amb nosaltres mateixos.
·   Ens proporciona una identitat humana que ens permet diferenciar-nos dels animals o objectes.
·  Afavoreix una construcció conjunta del coneixement. El intercanvi d’idees ens permet compartir coneixement
·  És un bon mitjà per l’entesa i els acords
· Ens genera un benestar personal. Quan posem paraules a un problema tenim la sensació que aquest ja no és tan greu

He penjat un vídeo on Tuson ens explica les diferències entre la imatge i el llenguatge. “Una imatge no val més de mil paraules”. Tuson defensa que la capacitat de transmissió del pensament, del raonament i de l’argumentació que tenen les llengües és molt diferent del que tenen les imatges. A les llengües hi ha uns marcadors final, causal i consecutiu que no es donen en el món de les imatges. 
 

L'expressió plàstica i la creativitat



A les classes de plàstica estem treballant la importància de fomentar la lliure expressió i la creativitat als infants.  És important que els nens i nenes aprenguin a prendre decisions per sí mateixos, i a descobrir l’entorn al seu ritme. 
Hem estat estudiant l’evolució de la figura de l’artista al llarg de la història i els canvis que van sorgint a la seva obra.
També hem analitzat com s’han anat modificant els objectius, els continguts i la metodologia a les classes d’educació visual i plàstica. En un principi el mestre marcava a cada moment allò que l’alumne havia de fer i per tant el infant només es limitava a copiar. Amb el pas dels anys, gràcies a pedagogs i psicòlegs com: Rousseau, Pestalozzi, Friedrich Fröbel, Maria Motessori, John Dewey..., que van estudiar la importància d’utilitzar el dibuix a l’aprenentatge s'ha canviat la concepció general. Actualment, a les classes de visual i plàstica, s’intenta que els alumnes, mitjançant el dibuix, expressin lliurement la seva percepció de l'entorn i gaudeixin descobrint noves experiències.  
A continuació he penjat un vídeo que mostra una activitat de plàstica realitzada a una escola amb infants d’entre 2 i 3 anys. Els mestres ofereixen als alumnes una gran varietat de materials i pintures de diferents colors. Els nens i nenes trien el material que volen utilitzar.
Considero que aquet vídeo representa un clar exemple del que hem estat treballant a classe i de les ganes dels infants a provar-ho tot i descobrir experiències noves utilitzant la imaginació.

dimarts, 24 de setembre del 2013

Buscar la fiabilitat de la informació

Trobar informació fiable a Internet en moltes ocasions ens costa i ens dificulta la nostra recerca. Una possible solució a aquest problema la podem trobar a Scoop.it.
És una eina que permet compartir la vigilància i el seguiment de continguts web sobre un tema o temàtica específica. És presentat com un diari online atualitzada a temps real.

                                                         Logotip de Scoop.it
                                               Imatge extreta de: http://carmenandhercorner.blogspot.com.es/


Com funciona?
A continuació exposaré els passos que cal seguir per utilitzar-lo:
  1. Crear un compte a scoop.it
  2. Decidir la temàtica de les fonts que es vol vigilar. Aquest tema concret ha d'estar definit en diferents paraules clau.
  3. Escollir les pàgines web que corresponen a la recerca seleccionada i que per tant, són les que es vol vigilar i d'aquesta manera seran les que surtin automàticament.
Tot seguit, posaré l'enllaç del meu compte a Scoop.it perquè el pugueu veure i fer un seguiment:
http://www.scoop.it/t/educacio-infantil-by-laurach-1

Webgrafia: http://es.kioskea.net/faq/9693-scoop-it-crear-y-compartir-informacion#administrar-y-personalizar-su-vigilancia-de-informaciones

Guardem les nostres webs d'interès

A la classe de GTIC del 23 de setembre de 2013 vam estar parlant sobre la importància de tenir tota la informació que trobem per Internet agrupada i organitzada. 
Des de que vam utilitzar Internet per primer cop fins ara hem anat visitant milers de pàgines webs, fins i tot hi ha que les visitem varies vegades en un mateix dia. Per aquest motiu considero que és de gran utilitat tenir un ràpid i ordenat accés a totes aquestes webs que ens interessen.
A classe el professor ens va ensenyar dues eines que ens permeten fer-ho.
De forma individual ho podem fer a través de bookmarks del Google Chrome. És un servei totalment gratuit que et permet guardar les teves webs d'interes perquè les pugis tenir a l'avast en qualsevol moment.
Una web que també permet fer-ho, és diu Netvibes. És un servei web que actua com un escriptori virtual personalitzat. Permet molt ràpidament la configuració d'una pàgina d'inici que conté els meus espais preferits, notes de text, informació meteorològica, tasques per fer...
Per poder comprovar els beneficis que aporta aquesta web, he creat un compte a Netvibes i he col·locat les meves pàgines d'interès. Per inserir una web a Netvibes primer has de buscar el seu canal RSS. És un format de canals XML utilitzat per publicar continguts actualitzats.

                                                                 Símbol de RSS
                Imatge extreta de http://www.genisroca.com/2007/11/17/rss-y-la-sindicacion-de-contenidos-introduccion-para-no-iniciados/

Per seguir investigant el funcionament d'aquest servei web també, he canviat la localització de la informació meteorològica per tal que sortís la de la meva ciutat i he provat a introduir tasques personals.
A continuació posaré l'enllaç del meu compte de Netvibes perquè ho pugueu veure:
http://www.netvibes.com/privatepage/1#Internet

                                                               Logotip de Netvibes
                                 Imatge extreta de: http://www.fotosdigitalesgratis.com/fotos-rubro/index.php?pagina=7&Tag=&Rubro=4

Webgrafia: http://es.wikipedia.org/wiki/Netvibes
http://es.wikipedia.org/wiki/RSS
http://www.rss.nom.es/

diumenge, 22 de setembre del 2013

Treballem amb el google drive

Per tal de practicar amb el google drive hem fet un petit treball en grup mitjançant aquesta eina.
Hem participat quatre persones de forma activa i cooperativa i el resultat es pot veure als enllaços següents.
Considero que el google drive ajuda molt a treballar en grup. Tots els membres tenen accés als arxius i els poden veure i modificar a la vegada.

Document:
Entre els quatre membres del grup hem creat el següent document sobre "Els llibres digitals a les aules". Treballar amb el google drive ens ha permès veure les modificacions dels altres i aportar la nostre informació, de manera que tots sabíem el que feien els altres i no teníem problemes amb que la informació es repetís.
 https://docs.google.com/a/blanquerna.url.edu/document/d/1MXDeBrENVO1GxSNbIhR6ZGC9k9ptdTtbGBiN0duCRag/edit?usp=sharing




Presentació:
Després de fer el document hem creat una presentació que podria ser utilitzada per explicar a classe el tema dels llibres digitals a les aules. Està formada per diferents diapositives que contenen taules, imatges i les explicacions sintètiques dels continguts més rellevants



Formulari:
Per últim hem elaborat un formulari de quatre preguntes sobre el mateix tema que el document i la presentació, amb l'objectiu de conèixer l'opinió i l'ús que se li dóna als llibres digitals a l'actualitat.
Al primer enllaç podreu veure uns grafics que mostren els percentages de respostes fetes al formulari i al segon una taula amb les respostes personals:
  1. https://docs.google.com/a/blanquerna.url.edu/forms/d/187zLym8l48uoCAG34Ea0czZLNMA85QkzJrgjs2ms2qk/viewanalytics
  2. https://docs.google.com/spreadsheet/pub?key=0Aq2qDibprup-dGxhdnhucjM1MmR5enNRYy02QzVNWmc&output=html 

Google drive

A la classe de GTIC del dimecres 18 de setembre de 2013 vam aprendre a treballar amb el Google drive. És una eina que ens ofereix google per a desar, editar, comentar, compartir i publicar documents online de manera privada o en grup. Per tal d'acabar d'entendre les funcions dels documents de Google vam veure el següent vídeo que et permet tenir una idea clara sobre el seu funcionament:
 
 



L'espai Edu3.cat

A l'espai Edu3.cat podem trobar molta informació de gran utilitat tant per alumnes com per professors. És una eina que pot aportar un important ajut en l'ensenyament a les aules.
Presenta una estructura senzilla que ens facilita el seu ús. A la capçalera té un cercador, a la part esquerra trobem diferents vídeos classificats segons la matèria sobre la qual tracten (ciències naturals, ciències socials, educació artística, educació física...) i a la part dreta hi ha un accés per al professorat.
A continuació he posat l'enllaç d'aquesta pàgina perquè investigeu vosaltres mateixos:
http://www.edu3.cat/

Què són les webquest?

La webquest és la presentació d'una tècnica d'ús educatiu de Internet, facilita la utilització de Internet a l'aula.
Amb aquesta web es pretén exposar una pràctica concreta sobre un model que uneix el constructivisme i l'aprenentatge cooperatiu a les diferents àrees de tots els nivells educatius.
Ajuda tant en l'ensenyament com en l'aprenentatge. Guia als alumnes a trobar a Internet la informació necessària i desitjada i a diferenciar la que és fiable de la que no ho és.
Aquesta eina els incita a investigar, potencia el seu pensament crític, la creativitat i la presa de decisions, contribueix en el desenvolupament de diferents capacitats provocant que els alumnes transformin i assimilin els coneixements adquirits.
Per tal d'entendre com es treballa amb aquesta web he penjat el següent vídeo. En ell es mostra el procés seguit per uns alumnes de 6è de primària d'una escola de l'Espluga de Llobregat en la recerca d'informació sobre les constel·lacions zodiacals amb una webquest.

Edu3.cat

Els blocs i les seves utilitats educatives



A la primera classe de GTIC del passat dilluns 16 de setembre de 2013 vam estar parlant dels punts següents:
  • Què és un bloc?
  • Usos educatius dels blocs
  • Vídeo explicatiu
  • Creació d'un bloc
Ara, faré un petit resum dels aspectes que em van semblar més rellevants.
  •  Què és un bloc? Usos educatius dels blocs
El bloc és un mitjà de comunicació que pot contribuir a enriquir les interaccions entre els alumnes i entre aquests alumnes i el professor per afavorir aprenentatges actius.
Està compost per entrades organitzades mitjançant cronologia inversa (del més nou al més vell).
Permeten als lectors interactuar, compartir coneixements, reflexionar, debatre... amb l'autor o amb altres blocs que parlen del mateix tema.
Són una eina relativament nova que millora contínuament. Al segle XX només estava a l'abast de periodistes o persones especialitzades, actualment el seu ús és tan senzill que qualsevol pot crear-ne el seu bloc per compartir informació que li sigui d’interès. 
La blogosfera està formada per un conjunt de blogs. Existeix la blogsfera educativa que engloba el conjunt de blogs sobre aquesta temàtica.
El blogaire és aquell que crea i manté actualitzat el seu blog. 
El blogroll és una llista de blogs d'interès que tu pots col·locar en el teu blog. D'aquesta manera els lectors podran anar passant per diferents blogs que tractin de temàtiques similars.
Els gadgets són continguts en miniatura actualitzats i dinàmics que es poden posar en el blog.

  •  Vídeo explicatiu 
 A classe vam visualitzar aquest video on s'explica clarament els multiples avantatges que presenten els blocs en tots els àmbits. 


Per saber com s'havia de penjar un vídeo al blog, vaig consultar el vídeo explicatiu que posaré a continuació:


                       

Com haureu pogut extreure del vídeo el més important és copiar el codi embed del vídeo i inserir-ho a l'entrada amb format HTML.

  • Creació d'un bloc
 La resta de temps de la classe vam fer una aplicació pràctica creant el nostre propi bloc. Aquí explicarem la nostre experiència i aprenentatges durant el grau d'educació infantil a la Universitat Blanquerna.

 Webgrafia: http://www.youtube.com/watch?v=GHZ7dp8PLNs

dilluns, 16 de setembre del 2013

Comencem


En el meu blog aniré publicant el meu dia a dia en aquest camí que avui començo, que em convertirà en una futura educadora d'infants. És una etapa totalment nova per mi, i la inicio amb molta il·lusió i amb moltes ganes d'aconseguir els meus objectius. Sé que no tot serà fàcil, i m’hauré d'esforçar al màxim, però estic segura que gaudiré de noves experiències sense deixar d'aprendre.

Laura Camarena (any 2000)