dimarts, 24 de desembre del 2013

Fins aviat!

Ha arribat el Nadal i no actualitzaré el blog durant un temps. Potser, tornaré a posar-me perquè he descobert que és una bona eina d'emmagatzemament d'informació, permet reflexionar sobre temes que t'interessen i compartir-ho amb tothom. Espero que tot el que he anat publicant hagi estat útil, ja que a mi m'ha aportat un gran enriquiment.
Només desitjar-vos Bon Nadal i Feliç any nou!!

Resum

En aquesta entrada posaré un taula amb el recull de totes les eines i recursos TIC que hem fet al llarg del curs. De cadascun d'aquests recursos o eines indicaré l'habilitat cognitiva que es desenvolupa, segons la taxonomia de Bloom de l'any 2000 i la posterior del 2008 que he explicat a l'entrada anterior. Aquesta taula permetrà a qualsevol que estigui interessat adonar-se com les eines i els recursos TIC són importants i afavoreixen el desenvolupament d'habilitats cognitives.



Després d'elaborar aquesta taula m'he adonat que eines com els blogs permeten treballar totes les habilitats cognitives. Quan crees el teu propi blog primer has de reflexionar sobre els temes que vols parlar i la intenció amb que ho fas. Has de començar a escriure i resumir seguint alguna estructura. Després d'escriure avalues i compares amb altres blogs si t'agrada el resultat final que estàs obtenint.

Taxonomia de Bloom

A l'última classe de GTIC vam aprendre una segona manera de mostrar activitats intel·lectuals que es desenvolupen a partir de diferents tasques que podem fer utilitzant les TIC
Benjamin Bloom juntament amb altres col·laboradors l'any 1956 van classificar les activitats educatives que es realitzaven en una piràmide coneguda com Taxonomia de Bloom. Es trobaven graduades de les més senzilles a les més complexes. 
Les activitats educatives es trobaven dividides en tres dominis: Domini cognitiu, afectiu i psicomotor.
L'any 2000 va ser revisat i van incorporar les accions en forma de verbs.
A la imatge que he posat a continuació es poden veure les diferències entre les habilitats cognitives formulades originalment i les de l'any 2000.


A la imatge es pot observar com l'any 2000 es van canviar els substantius per verbs i les dues últimes habilitats han canviat de posició.

Webgrafia
http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/12/conceptualitzacio-de-la-naturalesa-de_3.html

dilluns, 23 de desembre del 2013

Què podem fer gràcies als ordinadors?

Sovint no som conscients de les múltiples coses que ara podem fer gràcies als ordinadors. He fet una llista amb 10 coses però n'hi han moltes més. 
  1. Visualitzar i crear vídeos amb el YouTube
  2. Retocar imatges amb el Photoshop
  3. Unir cançons i fer enregistraments amb el Audacity
  4. Compartir informació amb molta gent a través dels blogs
  5. Escriure i esborrar amb facilitat amb el Word
  6. Fer tot tipus de càlculs i gràfics estadístics amb el Excel
  7. Xat i videoconferència
  8. Traduir textos amb facilitat amb els traductors online
  9. Realitzar presentacions acompanyades d'àudio, imatge i moviment amb programes com el PowerPoint i el Prezi
  10. Treballar en un lloc web col·laboratiu que es crea a partir d'aportacions de diferents usuaris
Realitzar aquesta llista m'ha ajudat a qüestionar-me els molts avantatges que ens ha aportat l'ordinador. L'he volgut compartir en el meu blog perquè pugueu pensar tots vosaltres també en coses que ara feu i abans eren impensables.  
Per fer aquesta entrada he fet primer una ullada al blog de la meva companya Aida Latorre

diumenge, 22 de desembre del 2013

Descobreixo l'audacity

L'altre dia vaig investigar com es feia per junta dues cançons amb l'audacitiy. És una aplicació informàtica que pot seu utilitzada tant per gravació com per edició d'àudio.


Vaig trobar aquest vídeo i hem va ser molt útil. Us el posaré a continuació per si algú més li interessa.


 


Webgrafia:

dissabte, 21 de desembre del 2013

Slideshare

És un lloc web que ofereix als usuaris la possibilitat de compartir de manera pública o privada presentacions formades per diapositives. També pots visualitzar el que pengen altres usuaris, avaluar-los i deixar els teus comentaris.
Posaré l'enllaç d'aquesta pàgina perquè us animeu a publicar les vostres presentacions:

Vimeo

És un servei web que permet crear un canal de vídeos a Internet sense publicitat. Facilita el intercanvi de vídeos i el poder fer-los públics.
És força fàcil d'utilitzar només t'has de registrar i ja podràs crear el teu canal de vídeos.
Us poso l'enllaç a aquesta pàgina per si esteu interessats en visitar-la:


divendres, 20 de desembre del 2013

Com ser un bon comunicador

Per a l'assignatura de COED dimecres vam presentar un treball que recollia totes les experiències i coneixements que havíem anat adquirint al llarg d'aquest semestre, de tota la nostra escolaritat i d'haver llegit el llibre "Com parlar bé en públic de Joana Rubio i Francesc Puigpelat.
Considero que la realització d'aquest treball em va ser molt útil a adonar-me de tot el que havia après durant aquests mesos i el que ja sabia per parlar en públic correctament. D'aquesta manera ara que sóc conscient d'algunes tècniques i característiques que s'han de tenir en compte, podré començar a posar-ho en pràctica en qualsevol exposició que hagi de fer. 
Per si algú està interessat en aquest tema a continuació posaré les conclusions que vaig extreure en fer el treball relacionat-les amb el món de l'educació. 
Saber parlar correctament en públic no és una habilitat innata, és fruit d’una preparació prèvia i d’un treball pensat, planificat i estructurat. És cert que hi ha gent que té més predisposició. Normalment, les persones amb més habilitats socials, tenen més facilitat per parlar amb qualsevol persona i per tant els hi costa menys parlar davant d’un públic. Tot i les possibles limitacions d’una persona, la pràctica, l’estudi d’una bona tècnica i la elaboració d’uns bons objectius i continguts faciliten la comunicació amb el públic.
Un bon mestre ha de ser un gran comunicador. A l’aula ha de parlar amb els seus alumnes i també saber-los escoltar, ha d’explicar-los contes i cantar cançons amb ells. A les reunions de pares, ha d’informar als familiars del desenvolupament del curs i de l’evolució dels nens i nenes. Aquesta informació l’ha de fer amb seguretat i mostrant evidències. Als claustres, amb la resta de professors, ha de comentar els progressos dels seus alumnes, les programacions, els canvis, les noves metodologies, les activitats... Aquest tipus de comunicacions enriqueixen i afavoreixen un clima més favorable i un aprenentatge millor.
Considero, que per ser un bon comunicador ens cal molta pràctica. Per aquest motiu, és fonamental, treure el màxim profit de les experiències que ens dóna la facultat i les activitats que fem per parlar en públic. Amb el treball d’identitat i territori, amb el recital de poemes i la lectura de descripcions a COED, amb la lectura en veu alta i els debats al seminari, amb la direcció d’una sessió a educació física, a l’esplai on sóc monitora... A més de practicant, també s’aprèn molt observant als demés, fixant-nos en allò que fan molt bé i que ens pot servir com a model i en allò que han de millorar per no repetir-ho nosaltres.
“Escolto i oblido. Veig i recordo. Faig i entenc.” (Probervi Xinès). El procés d’aprendre a parlar bé en públic, és a dir aprendre a ser un bon comunicador, no s’acaba mai. S’aconsegueixen millores importants, amb formació, preparació, observant als altres, treballant, sent sensibles amb els problemes del voltant...


Festa dels colors

Per finalitzar les classes de plàstica i acomiadar-nos vam fer la festa dels colors. És un projecte que ja portàvem dues setmanes treballant i ahir vam fer les exposicions perquè ho poguessin veure els nostres companys. Per petits grups escollíem un poema de la Joana Raspall i havíem de crear una instal·lació utilitzant llum, paper i colors. A la instal·lació havien d'estar representats tots els sentiments que ens infonia el poema que havíem triat. El meu grup vam escollir el poema de Només:



                                              NOMÉS 

                                      Només amb un somriure 
                                      que em facis, tot passant, 
                                      ja m'omplo d'alegria 
                                      i veig el món més gran. 
                                      No em pesa la cartera; 
                                      si fas el pas lleuger, 
                                      no em quedaré endarrere, 
                                      ja t'aconseguiré. 
                                                                      Joana Raspall


Del sostre d'un seminari vam penjar fils entrellaçats que simbolitzaven els problemes. Amb una llum il·luminàvem des del terra cap al sostre just en el punt on tots els fils es creuaven. Aquesta llum representava el somriure. La llum feia que al sostre es veiés l'ombra dels fils i significava que la força del somriure d'una persona especial feia que els problemes desapareguessin i perdessin importància. 
A continuació posaré una fotografia perquè us pugueu fer una idea més clara del resultat de la nostra instal·lació. 

           Aquest són els fils que representaven els problemes

Com es fan pàgines estàtiques?

L'altre dia a classe de COED vam estar mirant i blogs de diferents companys de classe. Hem vaig fixar que alguns havien fet pàgines estàtiques. Vaig veure que permetien organitzar millor el blog i he decidit posar jo també les meves. Pensava que era més difícil, però amb una estoneta d'investigar ho he aconseguit. A continuació posaré els passos que he seguit per si algú més també vol fer les seves pàgines estàtiques. 

1r pas: Cliquem a dissenya. Es troba a la part superior dreta de la pàgina principal del blog.


2n pas: Cliquem a pàgines que es troba a la columna de l'esquerra.


3r pas: Cliquem on posa pàgina nova.


4t pas: Cliquem a pàgina en blanc per poder escriure el contingut.


 5è pas: Un cop hem escrit el contingut desitjat a la pàgina estàtica cliquem a publicar i ja la hem creada. 


També cal dir, que el blog de la meva companya Andrea Vílchez m'ha estat molt útil per fer les meves pàgines estàtiques, ja que l'he agafat com a model.

dilluns, 16 de desembre del 2013

Crisi de valors

He trobat un blog que m'ha semblat molt interessant que conté reflexions i informacions sobre temes importants en el món de l'educació, activitats per fer amb nens i nenes, contes, cançons...
Posaré l'enllaç per si algú està interessat i vol visitar-lo:

Blog


dissabte, 14 de desembre del 2013

Conceptualització de l'aprenentatge amb l'ordinador

El dilluns  dia 9 de desembre vam estar parlant de la conceptualització de l'aprenentatge amb l'ordinador a través de metàfores. Aquestes metàfores expliquen com la tecnologia ens pot ensenyar o ens pot ajudar a aprendre en funció del paper que ha de jugar l'ordinador.


  1.  La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor: Consisteix en trobar la capacitat que té la màquina per reproduir alguns aspectes de la relació entre el docent i l'alumne. L'ordinador inicia, l'alumne respon i l'ordinador avalua i així és va repetint el procés tantes vegades com es vulgui. És cert que l'ordinador avalua els errors de l'alumne, però no és capaç de detectar el tipus d'errors que comet l'alumne i que és el que més li cal reforçar. Per tant, és l'alumne el que decideix quin és el seu nivell de coneixement, relacionant-ho amb les activitats que li corresponen fer.
  2.  La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne: L'alumne és el que controla a l'ordinador i no a l'inversa. Va ser Seymour Papert qui a finals del anys 60 va començar a treball en aquesta concepció. Va crear el concepte de micromon on l'alumne construeix idees a partir de la seva activitat exploratòria en un ambient d'aprenentatge on segueix un procés reflexiu, és l'alumne qui ensenya, donant instruccions al ordinador sobre el que ha de fer. Aquesta concepció de l'ordinador permet fer a l'alumne un aprenentatge sobretot basat en l'experimentació i la reflexió, ja que no li proporcionen tot. 
  3.  La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador: En aquest cas, els ordinadors permet fer un aprenentatge per descoberta força semblant al que es produeix en els micromons de Papert, però d'una forma més limitada, ja que són sistemes tancats en el que l'usuari por manipular diversos paràmetres, però no crear-ne de nous. Les simulacions fomenten la reflexió i l'acció en un entorn acotat però tenen el perill de simplificar en excés la realitat. Per exemple aquest fenomen sobretot es produeix quan es vol simular els sistemes de relació social, que poden aportar interpretacions del món real molt errònies. A classe vam veure un simulador del creixement d'una planta. A partir d'aquesta simulació els alumnes podien veure que una planta per créixer necessita aigua, llum i temps. També permetia que reflexionessin que els passa a les plantes davant d'un excés de sol o d'aigua. Tradicionalment a l'escola el que s'havia fet era tenir una planta a classe i observar com creixia. Però era un procés llarg i no era molt ètic experimentar com una planta mor davant excessos d'aigua o de sol.
  4. La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina: En el nostre dia a dia és habitual utilitzar l'ordinador com una eina de treball. L'ordinador ens permet realitzar tot tipus d'activitats diverses. Un clar exemple són els programes de dibuix que ens permeten utilitzar diferents gruixos de llapis i pinzell, pintar amb diversos colors, retocar imatges... Però el que no hauríem de fer és ara que l'ordinador ens aporta totes aquestes noves eines tradicionals. Tot i que és veritat que ens aporten rapidesa. S'hauria de aconseguir trobar un equilibri. Autors com Jordi Vivancos, consideren que considerar l'ordinador només com una eina o una caixa d'eines és limitar-lo i no deixar veure les enormes possibilitats que té l'ordinador en els entorns educatius.
A continuació posaré una taula amb exemples de les quatre metàfores. Suposo que els exemples ajudaran a entendre en que consisteix cada metàfora a aquells que estiguin interessats en el tema. 




La taula que he creat amb els exemple de les diferents metàfores la he pujat al Scribd. A continuació explicaré que és Scribd i els passos que he seguit per pujar el document, per si algú està interessat.

Scribd
És pot descriure com una gran biblioteca en línia on es poden publicar documents i compartir-los.
Tenir un compte a Scripd et permet publicar els teus documents de manera fàcil i ràpida, també et pot servir per compartir amb altres persones que tenen gustos similars als teus informació.
Avantatges que proporciona:
  • Permet publicar, emmagatzemar i compartir documents en línia.
  • No es necessari descarregar-los perquè puguin ser revisats.
  • Podem consultar els documents en qualsevol moment que ho necessitem.
  • Un cop has compartit documents pots donar i rebre comentaris que t'aportaran diferents coneixements i un gran enriquiment. 
Un cop ja sabem que és el Scribd i quins beneficis ens pot aportar és el moment de posar-ho en pràctica. 

1r Pas: Crear un compte




2n Pas: Pujar un arxiu



3r Pas: Triar l'arxiu que volem pujar. Per poder pujar la taula que he creat he hagut de passar el document a pdf



4t Pas: Un cop ja has pujat el document has d'omplir uns camps obligatoris i guardar.

5è Pas: Polsem a veure els documents al Scribd
6è Pas: Ja tenim el document pujat al Scribd. En aquesta imatge mostraré com trobar el codi embed per si voleu compartir el document pujat en algun altre lloc, per exemple en un bloc.


Espero que tots els passos us seguin útils i aprengueu a publicar un document al Scribd. 
Aquesta petita cerca sobre la conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb l'ordinador, m'ha permés conèixer els diferents usos que pot tenir un ordinador dins d'una aula. 
Aprendre a compartir documents al Scribd i haver-me creat un compte m'aportarà gran enriquiment, ja que podré obtenir informació de documents que pugin altres persones. 

Webgrafia

dimecres, 11 de desembre del 2013

Explico un conte!

Ahir dimarts vam fer una activitat al seminari que consistia en explicar contes. Jo vaig triar el conte del flautista d'Hamelín. Quan expliques un conte a infants és important captar la seva atenció sorprenent-los. Es poden mostrar imatges que els ajudin a imaginar-se i entendre millor la història, anar modulant la veu tant a nivell de velocitat com d'entonació per diferenciar els personatges que parlen i el seu estat d'ànim, fer silencis per deixar que reflexionin sobre el conte, mirar-los perquè es sentin importants...

El flautista d'Hamelín
A continuació escriure el conte que vaig explicar acompanyat de les imatges que vaig utilitzar:







Fa molt, molt de temps, a la pròspera ciutat d’Hamelín, va passar una cosa molt estranya.








Un matí, quan els seus satisfets habitants sortien de casa, van trobar els carrers envaïts per milers de rates que rondaven per totes bandes, devorant, insaciables, el gra dels seus graners i el menjar dels seus rebosts. Ningú no comprenia la causa d’aquella invasió, i encara pitjor, ningú no sabia què fer per acabar amb aquella plaga. Per més que pretenguessin exterminar-les o, si més no, foragitar-les, semblava que cada vegada n’arribaven més i més. N’hi havia tantes que van apoderar-se dels carrers i de les cases fins al punt que els gats en fugien espantats.





Davant de la gravetat de la situació, els ciutadans de la ciutat, que veien perillar les seves riqueses per la voracitat dels animals, van convocar Consell i van decidir que donarien cent monedes d’or a qui espantes les rates de la ciutat.

 





Al cap de poc temps es va presentar un flautista, que ningú no havia vist mai, i els va dir que es quedaria la recompensa que oferien perquè aquella mateixa nit la ciutat d’Hamelín es quedaria sense rates.







Dit això, va començar a passejar pels carrers i, mentre passejava, la flauta que tocava desprenia una meravellosa melodia que encantava les rates, sortien dels seus amagatalls i li seguien encantades els passos. I així, caminant i tocant, les portà a un lloc molt llunyà, des d’on ni tan sols es veien els murs de la ciutat.







Per aquest lloc passava un riu cabalós i, en intentar creuar el riu per seguir el flautista, totes les rates van morir ofegades.








Els hamelinesos, en veure’s alliberats de les tropes de rates, van respirar alleujats. Ja tranquils i satisfets, van tornar als seus negocis, i estaven tan contents que van organitzar una gran festa per celebrar el final feliç.

Al matí següent, el flautista es va presentar davant del Consell i va reclamar als ciutadans les cent monedes d’or promeses com a recompensa. Però aquests, alliberats ja del problema  i cecs de cobdícia, li van contestar:

-“Vés-te’n de la ciutat! O potser et pensaves que pagaríem tant d’or per tocar la flauta només?”. I dit això, els ciutadans d’Hamelín li van donar l’esquena i es van posar a riure.




Furiós per l’avarícia dels hamelinesos, el flautista, així com va fer el dia anterior, va començar a tocar una dolça melodia una i altra vegada, insistentment. Però aquesta vegada no eren les rates que el seguien, sinó el nois i noies de la ciutat, que, hipnotitzats pel so de la flauta, seguien els passos del músic.

Agafats de la mà i somrients, formaven una gran filera, sorda als crits dels seus pares que, en va, entre plors de desesperació, intentaven impedir que seguissin el flautista. No van aconseguir res i el flautista se’ls va endur lluny, ben lluny, tan lluny que ningú sabia on, i els nens, com les rates, no van tornar mai més.


A la ciutat, només van restar-hi els seus habitants amb els seus rebostos plens i ben proveïts de viandes, protegides per les seves sòlides muralles i un immens mantell de silenci i tristesa. Conte contat conte acabat!








Webgrafia 
Conte 
Imatges