dimarts, 3 de desembre del 2013

Aprenem a citar

A la classe d'avui de GTIC hem aprés a citar correctament les fonts d'on extraiem la informació. És una tasca important que s'ha de fer a qualsevol treball. Demostra que el treball no t'ho has inventat, sinó que t'has documentat, és a dir, has llegit aportacions anteriors de persones més enteses en el tema. També aporta fiabilitat al que escrius, ja que indiques l'origen dels conceptes i afirmacions que realitzes. És una bona forma de reconèixer els mèrits d'altres persones i per últim permet al lector, si vol, ampliar els continguts del treball. 
Nosaltres hem treballat dos estils de cita, l'estil APA i l'estil ISO.

Estil APA

L'estil APA és el que l'Associació de Psicologia d'Estats Units té com estàndard. Va ser creat per ajudar a la comprensió de lectura en textos sobre ciències socials, ja que proporciona una major claredat en la comunicació, ja que evita les distraccions. Aquest estil s'ha anat estenen a altres àmbits i actualment és utilitzat per molts autors i institucions. També és l'estil que s'utilitza a la Viquipèdia.
A continuació explicaré els passos que cal seguir per citar amb estil APA utilitzant el word:



1. Obrim un full de word. Cliquem a referències i busquem on posa Insertar cita. Ens hem de fixar que estigui marcada la opció de APA.



2. Posem el ratolí sobre de insertar cita i cliquem a crear font. Completem le dades que ens indiquen, s'ha de tenir en compte que segons el tipus de font que vulguem citar les dades que ens demani seran diferents. També cal tenir en compte que si hem escrit una frase extreta literalment d'un llibre, quan el citem haurem d'indicar la pàgina on l'hem trobada. De les dues imatges que posaré la primera serà per citar un llibre i la segona una pàgina web.

Citar un llibre
Citar una pàgina web
Com haureu pogut comprovar això de citar no és gaire complicat. També tenim una opció que ens permet suprimir si no volem que aparegui citat l'any d'edicació, el títol o els autors, perquè ja els hem anomenat abans. 
1. 

2.


Però el que realment he trobat més útil i que crec que ens pot permetre realitzar treballs de forma ràpida és la opció que té de realitzar una bibliografia a partir de les cites que hem fet. 
Ara explicaré els passos que s'han de seguir:

1. Crec que el millor és fer la bibliografia un cop ja tens el treball acabat i has anat fent totes les cites. Cliques a referències i busques on posa bibliografia.

2. Posem el ratolí a sobre de Bibliografia i cliquem a l'opció treballs citats. Automàticament se'ns crea una bibliografia. 

D'aquesta manera t'evites molt de treball i ràpidament tens una bibliografia correcte.


Estil ISO 690

L'esti ISO 690 és una norma de citació imposada per l'Organització Internacional de Normalització que indica els elements que han d'estar inclosos a les referències bibliogràfiques que fem. Tot seguit posaré una imatges de citacions fetes amb aquest estil, perquè pugueu observar les diferències que hi ha entre tots dos. Els passos a seguir per utilitzar-lo en el world són els mateixos que per l'estil APA només cal canviar el tipus d'estil que s'utilitza. 

La principal diferència que trobem amb l'altre estil, és que en aquest primer posen el nom i després el cognom dels autors. 
Espero que us sigui útil i que igual que a mi us faciliti la feina. 

Webgrafia

També he consultat el blog de la meva companya Patricia Díez 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada