divendres, 29 de novembre del 2013

Identitat i Territori

Aquest dimecres jo i la meva companya Raquel vam fer la nostra exposició d'identitat i territori. El propòsit d'aquest treball és conèixer-nos a nosaltres una mica més. Quan siguem mestres ens haurem de mostrar als nostres alumnes, ja que els servirem de referents. Per tant és important que sapiguem com som per poder mostrar-nos. 
Primer havíem de buscar-nos una parella, havia de ser algú que visqués o hagués viscut una experiència similar a la nostra. Jo amb la meva companya Raquel comparteixo la involucració en el món musical.
En el treball sobretot vam destacar les nostres experiències amb la música i els valors que ens havia aportat a totes dues. La intenció del treball era motivar al nostre públic a que s'introduís també en el món de la música, o si més no, quan escoltés música reflexionés en tots aquests valors que nosaltres havíem destacat.
Un dels aspectes que més ens va costar va ser quadrar el temps que ens havia de durar l'exposició. És un tema que totes dues teníem moltes ganes d'explicar i no sabíem que retallar per no passar-nos dels deu minuts que com a màxim ens podia durar.
Amb aquesta entrada també el que vull és que tothom que la llegeixi s'adoni que la música no ens deixa indiferents, sinó que és un llenguatge que ens permet expressar sentiments amb facilitat i ens evoca records. També ajuda a cohesionar grups, ja que normalment els músics o dansaires formen grups on tots els membres s'esforcen per aconseguir uns mateixos objectius. 
La música pot ajudar en l'àmbit terapèutic per exemple a persones amb discapacitat o amb malalties greus. Dintre d'aquest àmbit trobaríem la musicoteràpia que és la ciència que estudia totes aquestes funcions terapèutiques que pot tenir la música. En el nostre treball no ens vam introduir en aquest àmbit, ja que és molt ampli i només vam estacar allò que ens havia aportat a totes dues.

       Fotografia feta per nosaltres que formava part del treball

Aprenc a fer un núvol de paraules

Amb el programa Wordle he creat el meu primer núvol de paraules. Ho he fet a partir del mateix text del dinar de Nadal que vaig fer el mapa conceptual de l'anterior entrada.
Després de fer aquest núvol, m'he adonat que potser no es la millor perquè ens faciliti la comprensió d'aquest text, ja que només et proporciona una idea general del tema que pot tractar. Es perd tota l'essència de la història que explica. Sabem el tema que tracta perquè són les paraules que hi ha més grans, ja que estan repetides un major número de vegades.
Trobo que aquest tipus de programa no és el millor per utilitzar quan tenim un text tan llarg, però tot i així si se'n fa un ús més adequat permet transmetre conceptes de manera força visual.
A continuació posaré el núvol de paraules que he creat:



La importància dels mapes conceptuals

Com ja vaig explicar a l'entrada anterior, un mapa conceptual és una eina que ens permet organitzar-nos millor les idees i ens proporciona una altra visió sobre un tema determinat.
Considero que saber fer un bon mapa conceptual és complicat i requereix pràctica, però a la vegada pot ser molt útil per entendre un text. Sobretot trobo que hauria de ser una eina molt utilitzada a l'entorn educatiu, que els alumnes aprenguin a fer mapes conceptuals els pot ajudar a extreure les idees principals d'allò que llegeixen i que ho entenguin amb més facilitat. T'aporta una idea globla del tema molt més ràpida que haver de llegir-te tot un text.

Si comparem el mapa conceptual amb una fotografia, ens adonem que aquesta també ens permet conèixer ràpidament la idea general del que tractem. Però la clara diferència que hi ha entre els dos, és que la imatge fa perdre gran part de la història i de la relació que hi ha entre els personatges. Però aporta una altra informació que són els sentiments i les emocions presents. 
Un mapa conceptual està format per conceptes i per connectors que han de ser verbs. 
Com activitat a classe vam fer un mapa conceptual a partir d'un text sobre un dinar de Nadal. 
A continuació posaré el mapa conceptual que he fet amb el programa CMapTools. Potser us és útil per fer animar-vos a fer els vostres i mirar els textos des d'un altre punt de vista!


                             

dijous, 28 de novembre del 2013

Eines per estructurar idees

En aquesta entrada, citaré algunes de les eines més útils que ens permeten estructurar les idees que tenim sobre un tema. 

Pòsters

Glogster és una aplicació que es troba en línia, és a dir una eina que pertany a la generació Web 2.0 i que per tat no fa falta descarregar-la ni instal·lar cap tipus de programa.
Va ser creat per permetre crear pòsters amb format digital. Existeixen dues versions diferents de Glogster. A continuació explicaré per quin tipus de públic va dirigida cada una i posaré els enllaços perquè els pugueu visitar:
  • Pel públic en general, s'anomena Glogster i la seva direcció és: http://www.glogster.com/
  • Per ús educatiu, s'anomena Glogster Edu i la seva direcció és: http://edu.glogster.com/ aquest Glogster es caracteritza perquè permet al professor a més de fer els seus propis pòster al seu compte, gestionar les comptes dels alumnes.
Avantatges que presenta:
  1. La seva especificitat: com que és un programa amb només la finalitat de crear pòsters, conté varies eines especialitzades en aquesta tasca. Per tant serà molt més fàcil crear pòsters utilitzant aquesta eina que no d'altres no tant especialitzades.
  2. La seva facilitat d'ús: el seu funcionament és força intuïtiu i per tant no molt complicat d'utilitzar.
  3. Es tracta d'un format digital: per tant permet provar, corregir, afegir, esborrar, insertar imatges,vídeos, sons...
  4. Es troba en línia: aquest fet permet crear enllaços, utilitzar els pòsters a blogs, wikis, webs... i compartir-los amb altres usuaris.
Aquesta última característica que he citat és molt important, ja que permet un treball col·laboratiu.
Segons com creem el pòster i els continguts que hi posem poden ser emocionals o explicatius igual que passa amb els power point. 

Núvol de paraules

Un núvol de paraules, consisteix en tractar o explicar un tema en un mateix document en el qual els conceptes claus es diferencien per la mida i les fonts que presenten.
Un dels programes més utilitzat per crear-ne és el Wordle, a continuació us explicaré com crear un núvol de paraules fent ús d'aquest programa:
El Wordle es tracta d'una eina que permet crear núvols de paraules representatius de qualsevol text o pàgina web. En un núvol de paraules, la dimensió ens indica la freqüència en que apareix una paraula, i per tant la importància que té dins d'un text. Es pot utilitzar per aprendre a identificar els temes claus d'un text, per resumir virtualment... Per tant estem parlant d'una eina que permet transmetre conceptes.
Ara explicaré els passos que heu de seguir si esteu interessats en crear el vostre propi núvol de paraules, comprovareu que no és molt complicat i us pot ser molt útil.
Un cop a la web de Wordle, aneu a la opció de "crear el nostre propi núvol de paraules" o en anglès "create your own". A continuació podreu triar entre copiar el text que volem transformar en núvul a la caixa que us apareixerà o bé posar l'enllaç d'una pàgina web perquè genereu el núvol de paraules a partir de la informació d'aquesta pàgina web.




Un cop acabeu de realitzar aquest pas, cliqueu a "Submit" i es crea el núvol de paraules. A continuació podreu canviar els colors, tipus de lletra i la direcció en que us apareixin les paraules. Un cop ja l'hagueu modificat segons els vostres gustos, el podreu imprimir, guardar creant una imatge de la pantalla o guardar-lo a la galeria pública de wordle des d'on podreu compartir-ne l'enllaç.
A continuació posaré un exemple de núvol de paraules que he trobat. Està fet a partir de la lletra d'una cançó del grup Manel que a mi m'agrada molt. També amb aquest exemple us vull mostrar que es pot crear un núvol de paraules a partir de qualsevol tipus de text.
                            Núvol de paraules

Suro

Un suro tradicional es tracta d'un lloc útil per penjar petits escrits i compartir-los amb els demés. El Padlet és una eina que ens permet tenir aquests suros penjats a la web i per tant poder-los compartir amb molta més gent. El tret que jo he trobat més adequat d'aquesta eina és que no cal registrar-se per poder crear-lo, tothom hi pot escriure. Permet penjar diferents tipus de fitxes. Per tant, és una eina que amplia molt les característiques que podia tenir un suro tradicional fins fa uns anys. S'utilitza sobretot per transmetre conceptes.
A la classe de GTIC, vam estar parlant dels usos que li podíem donar a aquesta eina a nivell escolar. Va pensar que a l'etapa d'infantil podia ser un bon recurs per comentar amb una imatge i un text breu el que han fet durant el cap de setmana. Seria una tasca perquè fessin a casa acompanyats dels seus pares i el dilluns ho expliquessin a la resta de companys i companyes de classe. 
El programa online més útil per fer suros s'anomena Padlet.

A continuació posaré l'enllaç d'un suro format per diferents definicions que he trobat interessant i que també pot ser un bon recurs per ser utilitzat a l'àmbit escolar.
Veure exemples sovint és la forma més fàcil de entendre el que s'explica!

Mapes mentals

Els mapes mentals són una tècnica que es basa en el funcionament natural del nostre pensament, per tal de poder ordenar i recuperar dades de forma ràpida i eficaç. El nostre cervell està format per dos hemisferis. L'esquerra que es caracteritza per controlar tota la part racional i el dret la part creativa. Fins fa uns anys, la societat promovia que en els ciutadans predomines el funcionament de l'hemisferi esquerra. Els mapes mentals són una de les noves eines que estan sorgint actualment i permeten el funcionament dels dos hemisferis a la vegada, és a dir, combina les dues habilitats i n'extreu el màxim rendiment. Per tant permeten explicar uns conceptes d'una forma més visual d'entendre.

Existeixen diferents eines online que permet la creació de mapes mentals. A continuació posaré tres enllaços per si esteu interessats en provar-los:
  1. http://www.mindomo.com/es/ 
  2. http://www.mindmeister.com/es 
  3. http://www.mapmyself.com/ 




 Diagrames de flux 


Els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procedimentsque s'utilitzen per resoldre qualsevol tasca. Van començar a utilitzar-ne en el món de la informàtica, de l'economia i de la psicologia. Actualment s'utilitzen en molts àmbits diferents. A nivell escolar els hi podem donar dues utilitzacions:
  1. Per planificar tasques pròpies de l'escola com per exemple l'acte d'acollida d'un nou professor o alumne a l'escola.
  2. Per treballar-los amb els alumnes i fomentar la presa de decisions, la resolució de problemes, la planificació, l'organització, la tria de la informació més rellevant, el compliment de normes i estructures...
Per poder crear un diagrama de flux correctament s'han de seguir una sèrie de normes o pautes:
Generalment s'utilitzen uns símbols ja establerts que tenen un significat específic. A continuació posaré els principals símbols que s'utilitzen i la seva funció per tal de que no tingueu cap dubte quan elaboreu el vostre. 




Per a pressa de decissions


  Per les operacions d'entrada o sortida




Per començar o acabar


Per pasos, processos o instruccions a seguir





L'eina online més útil per poder elaborar diagrames de flux és el Gliffy. No és molt complicada d'utilitzar, ja que és força intuïtiva. Posaré un exemple de diagrama de flux per tal de que us pugueu fer una idea de com són:
                      Exemple de diagrama de flux




Mitjançant el Gliffy he creat el meu propi diagrama de flux sobre com s'ha de creuar correctament un carrer



Mapes conceptuals



Els mapes conceptuals són eines que ens poden ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra visió sobre un tema determinat. Per poder elaborar correctament un mapa conceptual, s'ha de passar per diferents fases o estadis, que numeraré a continuació:

  1. Selecció i jerarquització dels conceptes, consisteix en fer llistes i ordenar-les.
  2. Reflexió sobre la relació que mantenen els diferents conceptes entre ells, això ens ajudarà a buscar connectors.
  3. Pensar en la representació gràfica més adequada, el mapa ha de presentar una forma clara, entenedora i coherent.
Els mapes conceptuals van ser creats per Joseph D. Novak i s'han convertit en una eina molt important en l'àmbit educatiu.
                                    Joseph D. Novak


Un dels programes gratuïts i més coneguts per realitzar mapes conceptuals és el CMapTools. És força fàcil d'utilitzar, es caracteritza per ser una eina local, és a dir, s'ha de descarregar per poder ser utilitzada.  Aquest programa va ser creat per l'Institute for Human and Machine Cognition.


Webgrafia:
Glogster 
Mapes mentals
Diagrames de flux 
http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/11/eines-de-suport-al-pensament-els.html http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/11/eines-de-suport-al-pensament-els-mapes.html
Núvol de paraules

diumenge, 24 de novembre del 2013

Petita aportació a la Viquipèdia

Avui he fet la meva primera aportació d'informació a la Viquipèdia. Com ja vaig explicar a l'entrada anterior totes les persones que participen perquè la Viquipèdia continui estant actualitzada són voluntaris. Per tant, després de tants anys utilitzant la informació d'aquesta pàgina web reflexiones sobre si ha arribat el moment de fer-hi una aportació, encara que sigui petita.
Abans de posar-me a escriure, vaig haver d'informar-me de quins criteris o normes s'havien de seguir per poder editar a la Viquipèia. A continuació posaré la pàgina que m'ha estat més utilitat per si un dia algú més s'anima: Guia bàsica de la Viquipèdia
He trobat que editar informació en un article de la Viquipèdia és força fàcil i intuïntiu. En aquesta guia bàsica mostra com posar els títols, els enllaços a altres pàgines de la viquipèdia que estiguin relacionades, com citar les fonts d'on s'extreu la informació, per a què serveix l'apartat de discussió...
La meva petita aportació a la Viquipèdia ha estat a l'article sobre la Musicoteràpia, he afegit la definició de qui és el musicoterapeuta i l'apartat que parla dels àmbits d'aplicació. He fet enllaços a altres articles de la Viquipèdia sobre conceptes del meu escrit. També he citat la font d'on he extret la informació.
Per mi és satisfactori haver fet una aportació a la Viquipèdia encara que sigui petita, ja que he col·laborat amb que aquesta enciclopèdia continuï funcionant.
                         

divendres, 22 de novembre del 2013

Santa Cecília, patrona dels músics

El dia 22 de novembre es celebra el dia dels músics, en honor a la seva patrona Santa Cecília.
Santa Cecília va ser una dama romana, màrtir al segle III per la seva fe cristiana. És patrona dels músics perquè va cantar a Déu mestre s'estava morint.

Celebrem Santa Cecília a Blanquerna

El passat dimecres 20 de novembre per celebrar el dia de Santa Cecília vam fer un concert on va cantar el cor Blanquerna, els grups d'educació infantil tant de matí com de tarda, un trompetista i dos pianistes. 
El cor Blanquerna vam interpretar tres cançons "Kriabe", "La rata pinyada" i "Good night sweet heart".
El meu grup de tarda d'educació infantil vam cantar una cançó infantil titulada "El cos". Tot seguit posaré el vídeo de la cançó perquè la pugueu escoltar.





Feia ja uns anys que no cantava a cap cor i em va agrada molt tornar-ho a fer. Sents que formes part d'un grup on tots som iguals i cal que ens esforcem tots al màxim, i així obtenir els resultats esperats. També ajuda a valorar la pròpia veu un instrument meravellós i personal de cadascú. 

Webgrafia

dimecres, 20 de novembre del 2013

La Viquipèdia



La Viquipèdia, en anglès Wikipedia, és una enciclopèdia lliure mantinguda per Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Els més de 15 milions d'articles que els podem trobar en diferents idiomes, han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web. Concretament va ser creada al gener de 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger. Actualment, s'ha convertit en l'obra de referència més gran i popular a Internet. 



Abans d'aprofundir més en el funcionament i les característiques de la Viquipèdia, trobo important conèixer la principal diferència que existeixen entre els Wikis i la Viquipèdia. Els wikis no permeten que tothom pugi editar, sinó que només podran fer-ho aquelles persones que reben el permís del creador. 
La Viquipèdia, com ja he dit abans, està formada per articles escrits en diferents idiomes, és a dir, podem trobar el mateix article repetit en molts idiomes. Però al modificar l'idioma també és canvia el contingut, aquest fet afavoreix molt als usuaris. Com és normal, la informació la proporciona gent propera al territori. Per exemple si busquem informació sobre Barcelona en trobarem major quantitat en català que en qualsevol altre idioma, fet que dóna un gran enriquiment. 
Tots els articles mantenen una mateixa estructura a causa de les normes d'etiqueta, primer trobem una introducció del tema, a continuació un index i després el desenvolupament del tema dividit en diferents apartats. En tot el text trobem enllaços que ens porten a altres pàgines de la viquipèdia. 
Escriure  a la Viquipèdia, podríem dir que està a l'abast de qualsevol que conti amb Internet, ja que és un procés molt senzill. Simplement donant al botó d'editar pots fer tots els canvis que vulguis i després desar-ho. Es recomana que primer et registris posant el teu nom d'usuari per poder-te identificar. Si la teva aportació no és correcte i adequada potser serà eliminada. Quan et fas editor de la Viquipèdia segueixes uns certs temes que t'interessen i t'arriben els missatge de que un article ha estat modificat, per tant els articles de la Viquipèdia són revisats. 
Quan un editor troba un error en un article, no el modifica sense més, sinó que ho comenta en l'apartat de discussió i dóna la seva opinió. A partir de la pàgina de discussió, els demés editors exposen la seva opinió i és fa el que la majoria consideri. És pot donar el cas, de que un article es trobi en constant discussió, llavors un bibliotecari s'encarrega d'esborrar l'article.
Totes les persones involucrades en el funcionament de la Viquipèdia, com ja he dit, són voluntaris. Però segons els seus mèrits tenen un ascens en les diferents categories. Aquest mèrits lis són donats per articles editats, seguits, creats...
Podem confiar en que el que posa a la Viquipèdia és cert gràcies a que podem observar a l'historial que des del moment en que es crea un article té diferents modificacions i per les referències que es citen. Les referències són pàgines oficials que indiquen d'on ha estat estreta la informació que figura a la Viquipèdia. Per tant si vol comprovar si el que posa a la Viquipèdia és correcte o no ens basta en mirar les referències. A vegades el que passa es que la informació no està del tot actualitzada, per exemple nosaltres a classe aquest fet el vam veure en l'article que tractava de Barcelona on el cens de població que posava estava desactualitzat.
Dintre de la Wikipedia existeixen diferents projectes germans independents entre si, que recullen tota la informació que no cap a la Wiquipedia perquè no tracta temes enciclopèdics. Tots els projectes germans estan escrits també en diferents llengües, són lliures i estàs administrats per la Fundació Wikipedia.
La Viquipèdia consta d'un llibre d'estil que té per objectiu que les coses es facin de manera semblant. És cert que les normes no són indiscutibles, però si les vols modificar hauries de buscar uns bons criteris per voler fer-ho. Si tothom ho fa de la mateixa manera es facilita la lectura dels articles i també és més fàcil editar.
Tots els articles que conté la Viquipèdia han estat escrits mitjançant un punt de vista neutral. És a dir, cal presentar la informació de la manera més objectiva possible, i mirar de descriure de forma equilibrada tots els punts de vista, segons la seva importància.  
Abans d'escriure a la Viquipèdia cal tenir molt clars els cinc pilars fonamentals que la gestionen:



BluePillar.svg



La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un diccionari, ni una col·lecció de texts originals, ni un diari; hi ha altres projectes germans de Wikimedia per a aquests continguts. Tampoc és una màquina de propaganda, ni un servidor gratuït, ni un proveïdor d'espai web, ni un conjunt de pàgines d'autopromoció, ni un experiment sobre l'anarquia o la democràcia, ni un directori d'enllaços, ni un lloc per a expressar opinions, experiències o arguments; el propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo.
GreenPillar.svg

La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles, presentar cada punt de vista de forma precisa, dotar de context els articles perquè els lectors comprenguin totes les visions, i no presentar cap punt de vista com "el vertader" o "el millor". Això implica, per una banda, citar les fonts autoritzades que puguin verificar-se sempre que sigui possible, especialment en qüestions polèmiques, però, d'altra banda no significa que totes les visions han de posar-se al mateix nivell, sinó en la seva mesura justa. Cada vegada que aparegui un conflicte per determinar quina versió és la més neutral, cal declarar un període de reflexió mitjançant un cartell de discutit a l'article. Es discutiran els detalls a la pàgina de discussió i s'intentarà resoldre la disputa amb calma.
YellowPillar.svg

La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera. Cal que accepteu que alliberant la vostra col·laboració podrà ser modificada i redistribuïda.
OrangePillar.svg

La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims; eviteu les guerres d'edicions; recordeu que hi ha aproximadament 416.000 articles a la Viquipèdia en català per a treballar. Actueu amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia per enfortir els vostres arguments. No utilitzeu titelles per actuar malament o per evitar les polítiques.
RedPillar.svg

La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. Llanceu-vos-hi!, perquè la gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció. I no tingueu por de canviar res. Totes les versions anteriors dels articles estan guardades; no hi ha forma que pugueu espatllar per accident la Viquipèdia o destruir el seu contingut irremeiablement. Per això mateix recordeu: tot allò que escriviu aquí passarà a la posteritat…



A continuació explicaré molt breument alguns dels projectes germans de la Viquipèdia:

  • L'Eduwiki és un espai col·laboratiu, on participen moltes persones des de diferents centre educatiu d'arreu de Catalunya, en català i seguint uns principis normatius. Permet també mantenir contacte entre les diferents escoles de la zona. 
                            
                La primera Wiki està destinada als nens i nenes i Wikijove als joves


  • Wikibooks és un projecte dins de la Wikipèdia que té com objectiu principal posar a disposició de qualsevol persona llibres de text, manuals, tutorials o altres textos pedagògics de contingut lliure i accés gratuït.
                                                           

                                                            Wikibooks




  • Wikimedia Commons conté un conjunt de fotografies, diagrames, dibuixos animats, música, veu gravada, vídeo i arxius multimèdia lliures de tot tipus que poden ser útils per a qualsevol projecte de Wikimedia.  
                                                      
                                              Logotip de la Wikimedia Commons



Com a última idea a destacar, dir que la Viquipèdia i la enciclopèdia tradicional tenen grans diferencies, però sobretot el que més ens a aportat la Viquipèdia és comoditat. Després com ja sabem la Viquipèdia és un projecte col·laboratiu i està oberta a que tothom pugui editar mentre que a l'enciclopèdia tradicional només editaven els especialistes. La informació que provem a la Viquipèdia es va actualitzant, mentre que en la tradicional has de comprar-ne una altra, perquè de seguida queda antiquada, la societat en que vivim es caracteritza pel canvi continu. 

Per acabar aquesta explicació sobre la Viquipèdia posaré un vídeo On Jimmy Wales parla del naixement de la Wiquipèdia:







Webgrafia
Els cinc pilars de la Viquipèdia
Gestió de la Informació i Educació
Wikipedia
Punt de vista neutral
Llibre d'estil