dimecres, 20 de novembre del 2013

La Viquipèdia



La Viquipèdia, en anglès Wikipedia, és una enciclopèdia lliure mantinguda per Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Els més de 15 milions d'articles que els podem trobar en diferents idiomes, han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web. Concretament va ser creada al gener de 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger. Actualment, s'ha convertit en l'obra de referència més gran i popular a Internet. 



Abans d'aprofundir més en el funcionament i les característiques de la Viquipèdia, trobo important conèixer la principal diferència que existeixen entre els Wikis i la Viquipèdia. Els wikis no permeten que tothom pugi editar, sinó que només podran fer-ho aquelles persones que reben el permís del creador. 
La Viquipèdia, com ja he dit abans, està formada per articles escrits en diferents idiomes, és a dir, podem trobar el mateix article repetit en molts idiomes. Però al modificar l'idioma també és canvia el contingut, aquest fet afavoreix molt als usuaris. Com és normal, la informació la proporciona gent propera al territori. Per exemple si busquem informació sobre Barcelona en trobarem major quantitat en català que en qualsevol altre idioma, fet que dóna un gran enriquiment. 
Tots els articles mantenen una mateixa estructura a causa de les normes d'etiqueta, primer trobem una introducció del tema, a continuació un index i després el desenvolupament del tema dividit en diferents apartats. En tot el text trobem enllaços que ens porten a altres pàgines de la viquipèdia. 
Escriure  a la Viquipèdia, podríem dir que està a l'abast de qualsevol que conti amb Internet, ja que és un procés molt senzill. Simplement donant al botó d'editar pots fer tots els canvis que vulguis i després desar-ho. Es recomana que primer et registris posant el teu nom d'usuari per poder-te identificar. Si la teva aportació no és correcte i adequada potser serà eliminada. Quan et fas editor de la Viquipèdia segueixes uns certs temes que t'interessen i t'arriben els missatge de que un article ha estat modificat, per tant els articles de la Viquipèdia són revisats. 
Quan un editor troba un error en un article, no el modifica sense més, sinó que ho comenta en l'apartat de discussió i dóna la seva opinió. A partir de la pàgina de discussió, els demés editors exposen la seva opinió i és fa el que la majoria consideri. És pot donar el cas, de que un article es trobi en constant discussió, llavors un bibliotecari s'encarrega d'esborrar l'article.
Totes les persones involucrades en el funcionament de la Viquipèdia, com ja he dit, són voluntaris. Però segons els seus mèrits tenen un ascens en les diferents categories. Aquest mèrits lis són donats per articles editats, seguits, creats...
Podem confiar en que el que posa a la Viquipèdia és cert gràcies a que podem observar a l'historial que des del moment en que es crea un article té diferents modificacions i per les referències que es citen. Les referències són pàgines oficials que indiquen d'on ha estat estreta la informació que figura a la Viquipèdia. Per tant si vol comprovar si el que posa a la Viquipèdia és correcte o no ens basta en mirar les referències. A vegades el que passa es que la informació no està del tot actualitzada, per exemple nosaltres a classe aquest fet el vam veure en l'article que tractava de Barcelona on el cens de població que posava estava desactualitzat.
Dintre de la Wikipedia existeixen diferents projectes germans independents entre si, que recullen tota la informació que no cap a la Wiquipedia perquè no tracta temes enciclopèdics. Tots els projectes germans estan escrits també en diferents llengües, són lliures i estàs administrats per la Fundació Wikipedia.
La Viquipèdia consta d'un llibre d'estil que té per objectiu que les coses es facin de manera semblant. És cert que les normes no són indiscutibles, però si les vols modificar hauries de buscar uns bons criteris per voler fer-ho. Si tothom ho fa de la mateixa manera es facilita la lectura dels articles i també és més fàcil editar.
Tots els articles que conté la Viquipèdia han estat escrits mitjançant un punt de vista neutral. És a dir, cal presentar la informació de la manera més objectiva possible, i mirar de descriure de forma equilibrada tots els punts de vista, segons la seva importància.  
Abans d'escriure a la Viquipèdia cal tenir molt clars els cinc pilars fonamentals que la gestionen:



BluePillar.svg



La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un diccionari, ni una col·lecció de texts originals, ni un diari; hi ha altres projectes germans de Wikimedia per a aquests continguts. Tampoc és una màquina de propaganda, ni un servidor gratuït, ni un proveïdor d'espai web, ni un conjunt de pàgines d'autopromoció, ni un experiment sobre l'anarquia o la democràcia, ni un directori d'enllaços, ni un lloc per a expressar opinions, experiències o arguments; el propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo.
GreenPillar.svg

La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles, presentar cada punt de vista de forma precisa, dotar de context els articles perquè els lectors comprenguin totes les visions, i no presentar cap punt de vista com "el vertader" o "el millor". Això implica, per una banda, citar les fonts autoritzades que puguin verificar-se sempre que sigui possible, especialment en qüestions polèmiques, però, d'altra banda no significa que totes les visions han de posar-se al mateix nivell, sinó en la seva mesura justa. Cada vegada que aparegui un conflicte per determinar quina versió és la més neutral, cal declarar un període de reflexió mitjançant un cartell de discutit a l'article. Es discutiran els detalls a la pàgina de discussió i s'intentarà resoldre la disputa amb calma.
YellowPillar.svg

La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera. Cal que accepteu que alliberant la vostra col·laboració podrà ser modificada i redistribuïda.
OrangePillar.svg

La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims; eviteu les guerres d'edicions; recordeu que hi ha aproximadament 416.000 articles a la Viquipèdia en català per a treballar. Actueu amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia per enfortir els vostres arguments. No utilitzeu titelles per actuar malament o per evitar les polítiques.
RedPillar.svg

La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. Llanceu-vos-hi!, perquè la gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció. I no tingueu por de canviar res. Totes les versions anteriors dels articles estan guardades; no hi ha forma que pugueu espatllar per accident la Viquipèdia o destruir el seu contingut irremeiablement. Per això mateix recordeu: tot allò que escriviu aquí passarà a la posteritat…



A continuació explicaré molt breument alguns dels projectes germans de la Viquipèdia:

  • L'Eduwiki és un espai col·laboratiu, on participen moltes persones des de diferents centre educatiu d'arreu de Catalunya, en català i seguint uns principis normatius. Permet també mantenir contacte entre les diferents escoles de la zona. 
                            
                La primera Wiki està destinada als nens i nenes i Wikijove als joves


  • Wikibooks és un projecte dins de la Wikipèdia que té com objectiu principal posar a disposició de qualsevol persona llibres de text, manuals, tutorials o altres textos pedagògics de contingut lliure i accés gratuït.
                                                           

                                                            Wikibooks




  • Wikimedia Commons conté un conjunt de fotografies, diagrames, dibuixos animats, música, veu gravada, vídeo i arxius multimèdia lliures de tot tipus que poden ser útils per a qualsevol projecte de Wikimedia.  
                                                      
                                              Logotip de la Wikimedia Commons



Com a última idea a destacar, dir que la Viquipèdia i la enciclopèdia tradicional tenen grans diferencies, però sobretot el que més ens a aportat la Viquipèdia és comoditat. Després com ja sabem la Viquipèdia és un projecte col·laboratiu i està oberta a que tothom pugui editar mentre que a l'enciclopèdia tradicional només editaven els especialistes. La informació que provem a la Viquipèdia es va actualitzant, mentre que en la tradicional has de comprar-ne una altra, perquè de seguida queda antiquada, la societat en que vivim es caracteritza pel canvi continu. 

Per acabar aquesta explicació sobre la Viquipèdia posaré un vídeo On Jimmy Wales parla del naixement de la Wiquipèdia:







Webgrafia
Els cinc pilars de la Viquipèdia
Gestió de la Informació i Educació
Wikipedia
Punt de vista neutral
Llibre d'estil

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada