dimecres, 6 de novembre del 2013

Els wikis

Un wiki és una aplicació informàtica on pot accedir tothom utilitzant qualsevol navegador. La seva principal característica és que permet als usuaris afegir continguts i editar els que existeixen. 
A continuació citaré els aspectes més importants dels blogs que descriu Jordi Adell.
Des dels seus inicis s'han anat creant una gran quantitat de wikis, ja que són de fàcil ús, lliures, gratuïtes i n'hi ha per a diversos sistemes operatius.
Els wikis permeten:
  • Compartir els coneixements
  • Construir col·laborativament el coneixement


Característiques més importants dels wikis:
  1. Qualsevol persona pot canviar qualsevol contingut: contenen un enllaç des de la pàgina on estàs llegint que et permet editar-la, és a dir afegir continguts, esborrar i modificar el que ja existeix.
  2. Utilitzant un sistema de marques hipertextuals senzill: no és necessaris tenir coneixement de HTML, ni del llenguatge en que estan fetes les pàgines webs ni tampoc utilitzar un editor de pàgines webs per col·laborar en un wiki. 
  3. Té una gran flexibilitat: un wiki no presenta una estructura clara, sinó que cada usuari pot crear noves pàgines i vincular-les a les ja existents. Aquesta flexibilitat que els caracteritza permet crear mitjançant una col·laboració cooperativa espais webs amb informació molt complexa.
  4. Estan lliures d'egoisme, de referències temporals i mai acaben: no tenen un únic autor sinó molts i és gràcies al treball entre tots que es creant aquest llocs webs. No duren un temps determinat, per tant si ningú els elimina continuen a Internet i gràcies als usuaris que afegeixen continguts creixen, avancen, evolucionen i canvien.
Els wikis i l'educació:
Són una eina que permeten una reflexió col·lectiva, comunicar-se i organitzar-se.

Principals usos dels wikis en educació:
  • Espai de col·laboració de la classe: Pot tractar d'un tema que s'està estudiant a classe i introduir-hi diferents recursos multimèdia que permetin l'enriquiment dels alumnes i anar completant la web amb les diferents investigacions que es van realitzant.
  • Espai de comunicació de la classe: pot ser útil per crear espais de compartir informació i per fomentar l'educació virtual.
  • Espai per realitzar i presentar treballs: Tots els treballs que duen a terme els alumnes poden ser penjats a un wiki per tal de que després puguin ser corregits i revisats pel mestre, altres companys o persones externes amb coneixements sobre el tema. 
  • Arxius de text en procés d'elaboració: pot ser una eina útil per crear textos de manera col·lectiva, ja que permet guardar tots els canvis realitzats, tornar fàcilment a la versió anterior i crear zones de debat alienes al text.
  • Manual de classe: crear entre els alumnes i el professor el llibre de text de l'assignatura, a partir de tot el que es va estudiant a l'aula. D'aquesta manera es fomenta el constructivisme social.
  • Espais per als projectes en grup: si a l'aula es fan treballs en grup, un cop acabats es poden publicar com a wikis i compartir la informació i fer una avaluació conjunta de tots els treballs entre tots els alumnes.


Puzzle
                                        Puzzle


Igual que totes les peces d'un puzzle s'uneixen per formar un conjunt els wikis permeten compartir i informació i omplir-los amb aportacions de tothom. 
A YouTube he trobat el següent vídeo, fa un resum amb exemples de totes les característiques que he explicar sobre les wikis i crec que pot ser útil.
         

A continuació posaré una presentació que de manera molt clara explica les principals diferències que podem trobar entre els blogs i els wikis, dues eines d'Internet molt útils per compartir informació:

               

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada