divendres, 29 de novembre del 2013

La importància dels mapes conceptuals

Com ja vaig explicar a l'entrada anterior, un mapa conceptual és una eina que ens permet organitzar-nos millor les idees i ens proporciona una altra visió sobre un tema determinat.
Considero que saber fer un bon mapa conceptual és complicat i requereix pràctica, però a la vegada pot ser molt útil per entendre un text. Sobretot trobo que hauria de ser una eina molt utilitzada a l'entorn educatiu, que els alumnes aprenguin a fer mapes conceptuals els pot ajudar a extreure les idees principals d'allò que llegeixen i que ho entenguin amb més facilitat. T'aporta una idea globla del tema molt més ràpida que haver de llegir-te tot un text.

Si comparem el mapa conceptual amb una fotografia, ens adonem que aquesta també ens permet conèixer ràpidament la idea general del que tractem. Però la clara diferència que hi ha entre els dos, és que la imatge fa perdre gran part de la història i de la relació que hi ha entre els personatges. Però aporta una altra informació que són els sentiments i les emocions presents. 
Un mapa conceptual està format per conceptes i per connectors que han de ser verbs. 
Com activitat a classe vam fer un mapa conceptual a partir d'un text sobre un dinar de Nadal. 
A continuació posaré el mapa conceptual que he fet amb el programa CMapTools. Potser us és útil per fer animar-vos a fer els vostres i mirar els textos des d'un altre punt de vista!


                             

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada