dijous, 28 de novembre del 2013

Eines per estructurar idees

En aquesta entrada, citaré algunes de les eines més útils que ens permeten estructurar les idees que tenim sobre un tema. 

Pòsters

Glogster és una aplicació que es troba en línia, és a dir una eina que pertany a la generació Web 2.0 i que per tat no fa falta descarregar-la ni instal·lar cap tipus de programa.
Va ser creat per permetre crear pòsters amb format digital. Existeixen dues versions diferents de Glogster. A continuació explicaré per quin tipus de públic va dirigida cada una i posaré els enllaços perquè els pugueu visitar:
  • Pel públic en general, s'anomena Glogster i la seva direcció és: http://www.glogster.com/
  • Per ús educatiu, s'anomena Glogster Edu i la seva direcció és: http://edu.glogster.com/ aquest Glogster es caracteritza perquè permet al professor a més de fer els seus propis pòster al seu compte, gestionar les comptes dels alumnes.
Avantatges que presenta:
  1. La seva especificitat: com que és un programa amb només la finalitat de crear pòsters, conté varies eines especialitzades en aquesta tasca. Per tant serà molt més fàcil crear pòsters utilitzant aquesta eina que no d'altres no tant especialitzades.
  2. La seva facilitat d'ús: el seu funcionament és força intuïtiu i per tant no molt complicat d'utilitzar.
  3. Es tracta d'un format digital: per tant permet provar, corregir, afegir, esborrar, insertar imatges,vídeos, sons...
  4. Es troba en línia: aquest fet permet crear enllaços, utilitzar els pòsters a blogs, wikis, webs... i compartir-los amb altres usuaris.
Aquesta última característica que he citat és molt important, ja que permet un treball col·laboratiu.
Segons com creem el pòster i els continguts que hi posem poden ser emocionals o explicatius igual que passa amb els power point. 

Núvol de paraules

Un núvol de paraules, consisteix en tractar o explicar un tema en un mateix document en el qual els conceptes claus es diferencien per la mida i les fonts que presenten.
Un dels programes més utilitzat per crear-ne és el Wordle, a continuació us explicaré com crear un núvol de paraules fent ús d'aquest programa:
El Wordle es tracta d'una eina que permet crear núvols de paraules representatius de qualsevol text o pàgina web. En un núvol de paraules, la dimensió ens indica la freqüència en que apareix una paraula, i per tant la importància que té dins d'un text. Es pot utilitzar per aprendre a identificar els temes claus d'un text, per resumir virtualment... Per tant estem parlant d'una eina que permet transmetre conceptes.
Ara explicaré els passos que heu de seguir si esteu interessats en crear el vostre propi núvol de paraules, comprovareu que no és molt complicat i us pot ser molt útil.
Un cop a la web de Wordle, aneu a la opció de "crear el nostre propi núvol de paraules" o en anglès "create your own". A continuació podreu triar entre copiar el text que volem transformar en núvul a la caixa que us apareixerà o bé posar l'enllaç d'una pàgina web perquè genereu el núvol de paraules a partir de la informació d'aquesta pàgina web.




Un cop acabeu de realitzar aquest pas, cliqueu a "Submit" i es crea el núvol de paraules. A continuació podreu canviar els colors, tipus de lletra i la direcció en que us apareixin les paraules. Un cop ja l'hagueu modificat segons els vostres gustos, el podreu imprimir, guardar creant una imatge de la pantalla o guardar-lo a la galeria pública de wordle des d'on podreu compartir-ne l'enllaç.
A continuació posaré un exemple de núvol de paraules que he trobat. Està fet a partir de la lletra d'una cançó del grup Manel que a mi m'agrada molt. També amb aquest exemple us vull mostrar que es pot crear un núvol de paraules a partir de qualsevol tipus de text.
                            Núvol de paraules

Suro

Un suro tradicional es tracta d'un lloc útil per penjar petits escrits i compartir-los amb els demés. El Padlet és una eina que ens permet tenir aquests suros penjats a la web i per tant poder-los compartir amb molta més gent. El tret que jo he trobat més adequat d'aquesta eina és que no cal registrar-se per poder crear-lo, tothom hi pot escriure. Permet penjar diferents tipus de fitxes. Per tant, és una eina que amplia molt les característiques que podia tenir un suro tradicional fins fa uns anys. S'utilitza sobretot per transmetre conceptes.
A la classe de GTIC, vam estar parlant dels usos que li podíem donar a aquesta eina a nivell escolar. Va pensar que a l'etapa d'infantil podia ser un bon recurs per comentar amb una imatge i un text breu el que han fet durant el cap de setmana. Seria una tasca perquè fessin a casa acompanyats dels seus pares i el dilluns ho expliquessin a la resta de companys i companyes de classe. 
El programa online més útil per fer suros s'anomena Padlet.

A continuació posaré l'enllaç d'un suro format per diferents definicions que he trobat interessant i que també pot ser un bon recurs per ser utilitzat a l'àmbit escolar.
Veure exemples sovint és la forma més fàcil de entendre el que s'explica!

Mapes mentals

Els mapes mentals són una tècnica que es basa en el funcionament natural del nostre pensament, per tal de poder ordenar i recuperar dades de forma ràpida i eficaç. El nostre cervell està format per dos hemisferis. L'esquerra que es caracteritza per controlar tota la part racional i el dret la part creativa. Fins fa uns anys, la societat promovia que en els ciutadans predomines el funcionament de l'hemisferi esquerra. Els mapes mentals són una de les noves eines que estan sorgint actualment i permeten el funcionament dels dos hemisferis a la vegada, és a dir, combina les dues habilitats i n'extreu el màxim rendiment. Per tant permeten explicar uns conceptes d'una forma més visual d'entendre.

Existeixen diferents eines online que permet la creació de mapes mentals. A continuació posaré tres enllaços per si esteu interessats en provar-los:
  1. http://www.mindomo.com/es/ 
  2. http://www.mindmeister.com/es 
  3. http://www.mapmyself.com/ 




 Diagrames de flux 


Els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procedimentsque s'utilitzen per resoldre qualsevol tasca. Van començar a utilitzar-ne en el món de la informàtica, de l'economia i de la psicologia. Actualment s'utilitzen en molts àmbits diferents. A nivell escolar els hi podem donar dues utilitzacions:
  1. Per planificar tasques pròpies de l'escola com per exemple l'acte d'acollida d'un nou professor o alumne a l'escola.
  2. Per treballar-los amb els alumnes i fomentar la presa de decisions, la resolució de problemes, la planificació, l'organització, la tria de la informació més rellevant, el compliment de normes i estructures...
Per poder crear un diagrama de flux correctament s'han de seguir una sèrie de normes o pautes:
Generalment s'utilitzen uns símbols ja establerts que tenen un significat específic. A continuació posaré els principals símbols que s'utilitzen i la seva funció per tal de que no tingueu cap dubte quan elaboreu el vostre. 




Per a pressa de decissions


  Per les operacions d'entrada o sortida




Per començar o acabar


Per pasos, processos o instruccions a seguir





L'eina online més útil per poder elaborar diagrames de flux és el Gliffy. No és molt complicada d'utilitzar, ja que és força intuïtiva. Posaré un exemple de diagrama de flux per tal de que us pugueu fer una idea de com són:
                      Exemple de diagrama de flux




Mitjançant el Gliffy he creat el meu propi diagrama de flux sobre com s'ha de creuar correctament un carrer



Mapes conceptuals



Els mapes conceptuals són eines que ens poden ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra visió sobre un tema determinat. Per poder elaborar correctament un mapa conceptual, s'ha de passar per diferents fases o estadis, que numeraré a continuació:

  1. Selecció i jerarquització dels conceptes, consisteix en fer llistes i ordenar-les.
  2. Reflexió sobre la relació que mantenen els diferents conceptes entre ells, això ens ajudarà a buscar connectors.
  3. Pensar en la representació gràfica més adequada, el mapa ha de presentar una forma clara, entenedora i coherent.
Els mapes conceptuals van ser creats per Joseph D. Novak i s'han convertit en una eina molt important en l'àmbit educatiu.
                                    Joseph D. Novak


Un dels programes gratuïts i més coneguts per realitzar mapes conceptuals és el CMapTools. És força fàcil d'utilitzar, es caracteritza per ser una eina local, és a dir, s'ha de descarregar per poder ser utilitzada.  Aquest programa va ser creat per l'Institute for Human and Machine Cognition.


Webgrafia:
Glogster 
Mapes mentals
Diagrames de flux 
http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/11/eines-de-suport-al-pensament-els.html http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/11/eines-de-suport-al-pensament-els-mapes.html
Núvol de paraules

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada