dijous, 31 d’octubre del 2013

Google Sites

El dilluns 28 d'octubre a la classe de GTIC vam estar treballant amb el Google Sites, és una aplicació online gratuita. Permet crear una pàgina web o una intranet (red d'ordinadors que comparteixen informació) de forma senzilla. Pot incloure vídeos, calendaris, presentacions, archius adjunts, taules, text... A més també es pot compartir amb persones concretes, es poden posar diferents opcions, que només puguin mirar, que puguin editar...
Principals característiques:
  • Fàcil creació de plantilles
  • Plantilles ja dissenyades per escollir
  • Fàcil maneig d'arxius adjunts
  • Fàcil creació de contingut multimèdia com: vídeos, documents, fulls de càlcul, presentacions del drive, fotos del Picasa...
  • Permet la designació de lectors i col·laboradors


A continuació penjaré un vídeo que explica de manera bastant clara com s'utilitza Google Sites





A classe vaig crear un Google Sites i el vaig compartir amb les meves companyes. Tracta sobre els colors, en concret hem associat uns colors a cada estació de l'any. Tot seguit, posaré l'enllaç perquè el pugueu veure.

dimarts, 29 d’octubre del 2013

L'orquestra simfònica

A classe de música hem treballat els instruments que formen l'orquestra simfònica.
L'orquestra simfònica és un conjunt instrumental, una agrupació de músics dirigits per un director i interpreten diverses obres de manera conjunta.

Els instruments de l'orquestra simfònica

Està formada per quatre famílies d'instruments
1. Vent fusta:
    • Flauta travessera
    •  Oboè 
    •  Clarinet
    • Fagot
    • Flautí
    • Contrafagot
    • Corn anglès

2. Vent metall
    • Trompa
    • Trompeta
    • Trombó
    • Tuba
3. Corda
  • Fregada
    • Violí
    • Viola
    • Violoncel
    • Contrabaix
  • Pinçada
    • Arpa                                                                                                                    Orquestra Simfònica
4. Percussió
    • Timbales
    • Bombo
    • Platerets
    • Gong
    • Triangle

   

Les descripcions

A classe de COED estem treballant com es fan les descripcions. Són un mètode del discurs que pretén representar lingüísticament persones, animals, objectes, paisatges, èpoques, sentiments, etc.

Hi ha diferents models de descripció, a continuació posaré alguns:

Cançó:



 Poesia:

SI PARLO DELS TEUS ULLS
 
Si parlo dels teus ulls em fan ressò
cadiretes de boga i un ponent de coloms.
Els teus ulls, tan intensos com un crit en la fosca.
Si parlo dels teus llavis em fan ressò profundíssimes coves i ritmes de peresa. Els teus llavis, tan pròxims com la nit.
 
Si parlo dels teus cabells em fan ressò platges desconegudes i quietuds d'església. Els teus cabells, com l'escuma del vent.
 
Si parlo de les teves mans em fan ressò
melicotons suavíssims i olor de roba antiga. Les teves mans, tan lleus com un sospir.
 
Si parlo del teu cos,
del teu cos que he estimat,
només em fa ressò la meva veu,
i llavors tanco avarament els ulls
i em dic, per a mi sol, el secret dels camins
que he seguit lentament a través del teu cos
tan càlid com la llum,
tan dens com el silenci

Poesia visual:
Joan Brossa "La poesia visual no és dibuix, ni pintura, és un servei de la comunicació"

dilluns, 28 d’octubre del 2013

Experimentem amb colors

A la classe de plàstica vam reflexionar sobre la importància de que els infants experimentin amb els colors. És important que als nens i nenes no se lis donin els colors secundaris ja fet, sinó que aprenguin que alguns colors provenen de la combinació d'uns altres.
Nosaltres per gaudir d'aquesta experiència a partir dels colors primaris: el magenta, el groc i el cian hem creat colors secundaris. També hem utilitzat el blanc i el negre per enfosquir o aclarir els nostres colors. Havíem d'anar fent combinacions per aconseguir diferents tonalitats de colors dins d'una mateixa família. 
Va ser una activitat que em va agradar molt, ja que vaig gaudir creant nous colors. Era sorprenent com barrejant dos colors no sabia al principi el que aconseguiria, i em sortien colors no molt comuns. 
A continuació posaré una fotografia del resultat de la meva activitat de plàstica:


diumenge, 27 d’octubre del 2013

Jocs cooperatius

A la classe d'educació física vam estar parlant de la importància dels jocs cooperatius. És una manera atractiva de fomentar la participació de nens i joves en jocs diversos i de crear un bon clima entre ells. En aquest tipus de joc s'evita la competició i la participació en condicions d'inferioritat. Al disminuir la competitivitat atraiem més la participació de tots i fomentem el treball en equips. També, permet treballar valors com la solidaritat i la igualtat, ja que sense aquestes dues premisses, les activitats cooperatives no funcionen.

El paracaigudes

Per treballar aquest tipus de joc vam utilitzar el paracaigudes, és un estri fantàstic per fomentar els jocs cooperatius, ja que no funciona si tots no treballem en la mateixa direcció.
A continuació posaré un vídeo dels diferents jocs que es poden fer amb el paracaigudes, molts d'aquests són als que nosaltres vam jugar a la classe d'educació física.





En el joc en que tots els nens i nenes és fiquen dintre del paracaigudes es crea un espai molt íntim idoni per parlar amb els infants i que expliquin com es senten.




Webgrafia:
http://www2.peretarres.org/campanyamcec0203/d1_jocs.html
http://www.solidaries.org/index.php
http://jocs.org/2011/11/06/jocs-amb-paracaigudes/

TED

TED (Tecnologia, Entreteniment, Disseny) és una organització sense ànims de lucre dedicada a les "idees dignes de difondre" (Ideas worth spreading). És conegut com un congrés anual i les conferències que inclou tracten de temes ben diversos com les ciències, l'art i el disseny, la política, l'educació, la cultura, els negocis, la tecnologia, l'entreteniment...
Aquest és l'enllaç de la pàgina web on podreu trobar conferències de les TED de qualsevol temàtica:
http://www.ted.com/
Amb el professor de COED vam veure una conferència d'un congrés de la TED i he tingut la curiositat de mirar alguna conferència més. La que més m'ha agradat de les que he vist és la de la Rita Pierson que posaré a continuació.




La conferència tracta sobre la educació, Rita Pierson destaca que és molt important per aprendre estar amb relació amb altres persones. Aquestes persones t'ajuden a créixer compartint amb tu experiències. També parla de la importància de motivar als alumnes a seguir-se esforçant en tot moment, a tenir confiança en ells mateixos i en valorar-se i sentir-se valorats. Però sobretot destaca que l'educació sempre a d'anar plena d'il·lusió.
Mentre veia el vídeo m'he fixat en la forma d'expressar el seu missatge que tenia Rita Pierson i considero que és una bona comunicadora. És molt expressiva amb els seus gestos facials i de les mans saps si allò que està explicant és més o menys important. Constantment mira al públic, però no ha un lloc concret sinó que va desplaçant la mirada. La seva veu és segura, aquest fet fa que sigui creïble tot el que explica, a més en ocasions eleva el to per cridar l'atenció dels oients i per destacar que aquella frase és important. Posa exemples propers a ella del que està explicant, com l'experiència de la tasca docent de la seva mare, d'aquesta manera els espectadors entenen millor el que s'explica. Aquestes són algunes les principals característiques que he recollit de la conferència de la Rita Pierson i que considero que demostren que és una bona comunicadora.


Webgrafia: http://es.wikipedia.org/wiki/TED

dimecres, 23 d’octubre del 2013

Ensenyar ǂ Aprendre

El dijous 10 d'octubre, al seminari vam estar parlant sobre les diferències entre educar i ensenyar. Vam dir que educar vol dir formar persones que siguin capaces de viure en societat. És a dir, que puguin ser autònoms i responsables, que coneguin i interpretin el seu entorn per tal de poder desenvolupar-se i que siguin crítics, autocrítics i amb capacitat d’anar-se transformant.
L’acció d’ensenyar té com a objectiu principal comunicar coneixements relacionats amb diferents àmbits, les llengües, la ciència, l’art... Per transmetre aquests coneixements es fa mitjançant les lliçons, explicacions, demostracions o fent-li realitzar exercicis pràctics.
Reflexionant sobre aquests dos aspectes, educar i ensenyar pot aparèixer una tercera qüestió, aprendre. Buscant aquest concepte he trobat un acudit del professor John Nisbert, autor d’un dels Best seller sobre el tema Estrategias de aprendizaje. En l’acudit distingeix molt clarament els dos conceptes ensenyar i aprendre. A l’hora d’ensenyar s’ha de tenir molt present la persona a la que vols comunicar els coneixements, la seva edat, la seva capacitat, el seu caràcter...
En definitiva, crec que s’ha de tenir ben clar que: Ensenyar ǂ Aprendre.

                                                 Diari d'una mestra d'Infantil

Una nova forma de fer presentacions

El dilluns 21 d'octubre vam estar treballant amb el Prezi, un programa de presentacions per explorar i compartir idees basada en la informàtica en núvol. Es caracterítza per permetre als usuaris disposar d'una visió més apropada o més allunyada de la zona que es mostra. A diferència del PowerPoint no està dividit en diapositives, sinó que els usuaris disposen d'un espai on poden distribuir els elements que constituiran la presentació. Aquests elements és van ordenant a mesura que es va creant un camí entre ells.

Aspectes a tenir en compte:
  • Jugar amb le imatges o text apropant-lo i allunyant-lo.
  • Evitar fer llistes del que s'explicarà.
  • No cal estructurar l'exposició amb un index.
  • Permet no fer una exposició linial.
  • Afavoreix les oportunitats de participació dels oients.
  • Buscar imatges que eboquin el que volem explicar, perquè el resultat sigui més visual.
  • Pots compartir-lo amb altre usuaris per crear un conjuntament.

Per tal d'acabar d'entendre millor el funcionament del Prezi vaig estar mirant vídeos al YouTube. El que vaig trobar que ho explicava de forma més clara és el que posaré a continuació:



                          

Un cop entés més o menys el funcionament d'aquest programa em vaig enregistrar i vaig buscar presentacions que m'agradessin i em cridessin l'atenció. D'entre totes les que vaig veure la que vaig trobar més ben aconseguida va ser aquesta sobre la Coca-Cola.
 





Per poder posar-ho al meu blog he tingut que copiar el codi embed de la presentació. En el prezi sota de cada presentació surt la paraula inserta, si cliquem en ella sobté directament el codi embed que es copia al blog amb la opció HTML.
He escollit aquesta presentació perque m'ha semblat força original i visual. Tracta de la història de la Coca-Cola, utilitza frisos cronologics i juga amb el zoom de les imatges per mostrar els esdeveniments important que s'han anat donant. Predominen les imatges i els esquemes, aquest fet fa que sigui entretingut de veure i m'imagino que ha servit per fer alguna presentació añ públic i no per ser únicament llegit. Quan apareix alguna frase per cridar l'atenció posa les més importants d'un color diferent de la resta. Tot i això, el que no m'ha agradat és que abusa de l'efecte de gir de les imatges. Abans de començar a probar el prezi crec que és important agafar models de referència, i una bona forma és analitzant un de ja fet.
A continuació posaré el que jo vaig fer.

dilluns, 21 d’octubre del 2013

Tresor

Aquest article de Manuel Vicent publicat el diumenge passat al País, m’ha sorprès i m’ha agradat molt a la vegada. Compara l’aventura d’aprendre com una aventura en vaixell per arribar a l’illa del tresor. Acaba l’article dient que el veritable tresor ja el tenien a les motxilles abans de començar el viatge “El tesoro es todo lo que habéis aprendido, los libros que habéis leído, la cultura que hayáis adquirido. Ese tesoro, que lleváis con vosotros, no será detectado por ningún escáner, cruzará libremente todas las aduanas y fronteras, y tampoco ningún pirata os lo podrá nunca arrebatar.” Com estan de plenes ara les nostres motxilles? Com hauria d’estar de plena la motxilla d’un mestre?

Article

                                                         Viquipèdia

dissabte, 19 d’octubre del 2013

Aprendre analitzant altres blogs

Després d’haver creat el meu propi blog i de llegir-me el llibre “Usos educatius dels blogs: recursos orientacions i experiències per a docents”, considero important realitzar un major aprenentatge en la elaboració d’un blog, observant la feina dels demés. Per aquest motiu a continuació analitzaré dos blogs sobre educació infantil. 

PRIMER BLOG

El primer blog que analitzaré és:  Blog 1



És un blog personal, concretament d’una mestra d’educació infantil, que signa amb el nom de Latudon. Està dirigit a altres mestres, a pares i mares, a nens i nenes i a qualsevol públic. El fa amb la intenció de donar-se a conèixer i de compartir tot el material, recursos i enllaços que troba d’interès i poden ser útils per als demés.
Hi ha publicats continguts molt diversos i amb formats diferents, vídeos, àudios, presentacions, imatges i dibuixos, enllaços, escrits...
Presenta una estructura formada per vàries parts. Una capçalera amb el títol del blog. Just a sota del títol té sis menús, cinc d’ells van a pàgines estàtiques. Una columna central i dues laterals.
La plataforma que ha utilitzat per crear el seu blog és Blogger.
Les entrades mostren diferents activitats i experiències que ha tingut amb els seus alumnes.
Algunes de les entrades contenen comentaris de persones interessades en aquest àmbit que li aporten la seva opinió

Per fer aquest anàlisi primer he observat tot el que presenta i com ho estructura, després ho he valorat i per últim he pensat en tot allò que es podria afegir o millorar.


           1. El que es veu:

Només obrir el blog veus una capçalera que a l’esquerra té un dibuix d’uns infants en un balancí i a la dreta el títol del blog format per lletres pintades per dintre. Té un fons amb espirals de colors. Sota de la capçalera hi ha unes pàgines estàtiques. La columna principal conté les etiquetes que classifiquen les publicacions fetes, les entrades publicades amb títol gran amb lletres dobles de color taronja, organitzades amb cronologia inversa i la data de la seva publicació també està amb lletres molt grans de color blau. Les entrades contenen text escrit amb una lletra irregular, imatges o dibuixos grans, vídeos, presentacions, enllaços, cançons... Sota de cada entrada hi ha la possibilitat d’escriure un comentari. Tan a la dreta com a l’esquerra hi ha una barra lateral que conté pàgines d’interès de l’autor, seguidors, cercador del blog, col·laboracions, blogroll, calendari, rellotge, bústia de notícies, llista de comentaris, el nom dels col·laboradors, per subscriure’t, arxiu del blog, enllaços a pàgines d’activitats i contes, identificador d’ubicació dels visitants del blog, controlador de visites, enquesta sobre qui visita el blog... Per últim al peu del blog és veu que té una llicència Creative Commons i el IBSN que és un classificador de blogs.


               2. La meva opinió:
Considero que la tria del color dels títols i del text en general no és correcte respecte el color utilitzat en els diferents fons, ja que no permet una fàcil i clara lectura. Per exemple el títol del bloc no destaca sobre les onades del dibuix perquè és del mateix color i et fixes més en el dibuix que no en el títol. El nom dels col·laboradors de les columnes laterals són de color negre sobre un fons blau marí. Les etiquetes de les publicacions estan col·locades amb línies llargues i no són gens visibles.
El fons del bloc format per espirals de colors, els títols de les entrades molt grans i de colors, moltes imatges a les columnes laterals, tenir dues columnes laterals...tot això fa que el blog que estigui massa carregat i que no prestis tota l’atenció necessària al text escrit. Encara que tants colors i grandàries aportin distracció i dispersió, també dóna un aspecte alegre, positiu i crida l’atenció.

M’agrada el fet que ofereixi una gran quantitat de recursos variats que poden ser molt útils per a tothom. A més, les explicacions de les seves experiències com a mestre poden servir d’exemple per a molts altres. 


                  3. Aspectes que milloraria:
  • Intentaria utilitzar un fons de colors més clars.
  • El títol del blog el posaria centrat i el canviaria de color.
  • A mi em va molt bé el netvibes perquè em permet tenir totes les pàgines del meu interès que visito a diari a l’abast. Per tant, penso que es podria afegir en aquest blog.
  • Les dates no fa falta que siguin tan grans.
  SEGON BLOG

El segon blog que analitzaré és: Blog 2

És un blog d’una escola d’educació infantil. Va ser creat per tal d’anar informant als pares i familiars de totes les activitats que es feien a les classes d’infantil. Els blogs són una bona eina perquè els pares estiguin al dia del que fan els seus fills, puguin veure fotografies i vídeos on apareixen i també serveixen perquè els nens i nenes, un cop a casa, expliquin als seus pares el que han fet a l’escola mirant conjuntament el blog.
A part d’aquesta utilitat d’escola, també pot ser útil per altres membres o entitats educatives ja que els pot servir com a mostra d’activitats que també poden realitzar.
Les entrades són publicades pels diferents tutors de cada aula. Contenen formats molt diferents com , vídeos, imatges, enllaços, escrits...
Presenta una estructura formada per vàries parts. Una capçalera amb el títol del blog. Just a sota del títol té sis menús, cinc d’ells van a pàgines estàtiques. Una columna central i una altra al lateral dret.
La plataforma que ha utilitzat per crear el seu blog és Wordpress.
Les entrades mostren diferents activitats que fan els alumnes a les aules. Algunes d’elles contenen comentaris de persones interessades en aquest àmbit que li aporten la seva opinió, d’altres mestres que també van assistir a l’activitat o excursió i de pares i mares que expressen si l’activitat que ha realitzat el seu fill o filla els agrada.


Per fer l’anàlisi del blog, primer he observat tot el que presenta i com ho estructura, després ho he valorat i per últim he pensat en tot allò que es podria afegir o millorar.
 

               1. El que es veu:
 
Només obrir el blog veus una capçalera amb el títol del blog centrat i un dibuix abstracte amb bombolles de color verd. Sota de la capçalera hi ha unes pàgines estàtiques. La columna principal conté les entrades publicades amb títol no molt gran de color verd, organitzades amb cronologia inversa i la data de la seva publicació amb lletres més petites que el títol de l’entrada també de color verd. Les entrades contenen text escrit amb una lletra regular on s’explica què han treballat els alumnes, quines activitats han realitzat, si els nens i nenes han gaudit i agraeix la col·laboració d’alguns pares. També contenen imatges , vídeos, enllaços... Però el que més predominen són les imatges. Sota de cada entrada hi ha la possibilitat d’escriure un comentari. A la dreta hi ha una barra lateral que conté un rellotge, un calendari, els arxius del blog, els comentari més recents i el blogroll. Per últim al peu del blog és veu el seu codi RSS.

                   2. La meva opinió:

Considero que és un blog força seriós. Té una fàcil visualització perquè el fons és blanc i per tant totes les lletres es llegeixen correctament. No crida molt l’atenció però és correcte. Trobo que les imatges són massa petites i no permet veure en algunes el que fan els infants. Presentació una estructura clara i ordenada. No té massa text, aquest fet ajuda a que la gent el segueixi amb facilitat.

 
                      3. Aspectes que milloraria: 
  • Faria les imatges més grans
  • Inclouria àudios per exemple de cançons
  • Posaria enllaços d'interès o que s'hagin utilitzat com inspiració a les activitats
  • Afegiria una bústia de notícies
  • Posaria una llicència Creative Commons