dimarts, 8 d’octubre del 2013

L'Home nou



Avui a classe de GTIC hem treballat diferents aspectes que influeixen en l’aprenentatge i en l’ educació.
Hem començat la classe llegint el primer capítol del llibre “Vídeo i educació” de Joan Ferrés, on s’explica què és el llenguatge audiovisual.
Primer de tot, hem analitzat la societat actual. L’autor considera que està apareixent un home nou. Per poder treballar aquest aspecte hem analitzat les diferents funcions dels hemisferis del nostre cervell.

·          Hemisferi esquerra:
-   Està a la part dreta del cos.
-   Controla la lectura, l’escriptura, el càlcul, l’aritmètica, la classificació i l’abstracció.

·           Hemisferi dret:
-   Està a la part esquerra del cos.
-   Controla les emocions, els sentiments, els conceptes artístics i simbòlics, la intuïció, la creativitat, reconeix les formes dels espais, permet la reconstrucció de conjunts i és per on percebem la música.

Per tant, de forma general, podem dir que l’hemisferi dret aporta una representació global, concreta i emocional de la realitat, mentre que l’hemisferi esquerra treballa el pensament analític i la lògica formal. Actualment a la cultura occidental l’hemisferi que predomina és l’hemisferi dret. Aquest predomini és la característica principal que segons Joan Ferrés té el nou home. El major desenvolupament de l’hemisferi dret és degut a les noves tecnologies que treballen, sobretot, amb imatges i sons.
Joan Ferrer, en aquest llibre explica l’opinió de Mc Luhan sobre la nova manera que existeix a la nostra societat de conèixer el que ens envolta. Els nous mitjans de comunicació canvien el nostre entorn suggerint en nosaltres relacions úniques de percepció sensorial. Aquestes innovacions transformen la nostra manera de pensar , d’actuar i d’expressar-se, en definitiva la forma com percebem el món i les relacions entre persones.
Un canvi molt clar que diferencia la nostra generació amb la de fa deu anys són les amistats. Actualment podem estar en contacte i parlant constantment amb moltes persones. No fa molts anys que per poder parlar molt de temps amb alguna persona havien de quedar expressament. Altres mitjans o maneres de comunicació, telèfon, carta, ...  eren cars o lents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada