dijous, 17 d’octubre del 2013

Usos educatius dels blogs.

Ahir, dia 16 d'octubre, a classe de GTIC vam comentar els aspectes més importants del llibre "Usos educatius dels blocs. Recursos, orientacions i experiències per a docents" Francesc Balagué i Felipe Zayas. El llibre tracta d'estudiar dels usos i possibilitats educatives que tenen els blogs.
El primer que destaca el llibre és que els blogs "són un mitjà de comunicació que contribueix a enriquir les interaccions entre els alumnes i entre els alumnes i el professor per afavorir aprenentatges actius". L'ús dels blogs promou un aprenentatge col·laboratiu on tothom comparteix els seus coneixements i en recull els dels demés. "L'usuari és el protagonista, decideix, etiqueta, crea, comparteix, organitza, distribueix, recull, selecciona..."
A les aules els blocs són una eina molt important, "suposen una nova pràctica comunicativa caracteritzada pel protagonisme que adquireixen els alumnes. Aquest protagonisme va acompanyat d'una responsabilitat que assumeix públicament". El fet que tot sigui públic afavoreix als alumnes, "el discurs dels alumne no té només com a destinataris el professor i els companys, sinó qualsevol que visiti el blog, per tant haurà de respectar unes normes lingüístiques, socials i ètiques."
Per tot el que hem comentat podem concloure que els blocs poden ser una eina molt útil, ens poden servir per a PENSAR, ESCRIURE, COMPARTIR I PARTICIPAR.

  • PENSAR: En el blogs s'ha de pensar en tot moment com es poden resoldre els problemes de la seva gestió, quina plantilla serà la millor , quins enllaços ens convenen, quina classe d'interacció estem tenint...
  • ESCRIURE:  Als blogs s'ha d'escriure de forma correcta, amb una reflexió prèvia i adequant el discurs al propòsit, al destinatari i a la situació comunicativa.
  • PARTICIPAR I COMPARTIR: En els blogs es pot intervenir en les converses que es generen per tal d'informar, persuadir, ajudar, demanar ajudar, expressar-se... Sempre amb el propòsit de crear "un espai comunicatiu, diversificat i ric en experiències"

Per tal d'aprofundir els meus coneixements sobre els blogs vaig estar buscant conferències que parlessin del tema. Entre tots els que vaig mirar el que em va semblar més interessant és el que posaré a continuació. És una taula rodona on Benjamí Villoslada parla sobre la influència dels blocs. El que més m'ha impactat de la conferència és que diu que el que és influenciant no són els blogs com a eina sinó les persones que els escriuen. També destaca que els blogs sobretot poden influenciar en un mateix. Quan algú crea un blog personal per publicar entrades sobre temes que l'interessen, primerament reflexiona sobre les idees i coneixements que té sobre el tema i s'enriqueix dels comentaris que els fan els demés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada