dimecres, 2 d’octubre del 2013

Programari Lliure


Avui a classe de GTIC hem estat comentant la importància del programari lliure. És el programari que pot ser utilitzat, estudiat, copiat i redistribuït en una versió modificada o sense modificar. Ho podem trobar sense cap restricció o amb unes restriccions mínimes.
Existeixen diferents tipus de llicències per a la distribució d’aquests programaris lliures.
El tipus de llicència que hem treballat és la Creative Commons. Aquesta llicència no significa que les obres perdin els drets d’autor, al contrari, és una manera d’exercir-los i poder oferir alguns drets a terceres persones en determinades condicions.
Hi ha un total de sis llicències Creative Commons per escollir, que les numeraré més a baix. A continuació explicaré les principals condicions possibles:
      •  Reconeixement:
        •  Per fer qualsevol ús de l’obra s’haurà d’indicar l’autor.
      • No comercial
        • La utilització dels continguts de l’obra no et pot aportar beneficis econòmics
      • Sense obres derivades
        • L’obra no pot ser transformada per crear una obra derivada
      • Compartir igual
        • Permet la creació d’obres derivades sempre que mantinguin la mateixa llicència en ser divulgades

Amb aquestes quatre condicions combinades es poden generar aquests sis tipus de llicències:



Reconeixement (by): Es permet qualsevol ús de l'obra, incloent-hi una finalitat comercial, la creació d'obres derivades i la seva distribució sense cap restricció.



Reconeixement - NoComercial (by-nc): Es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.



Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa): No es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades. La seva distribució s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.



Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.



Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual que la que regula l'obra original.



Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): Es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.

En aquest esquema podeu veure els anagrames que acompanyen als diferents tipus de llicències:

by: César Poyatos

A continuació posaré dos vídeos que considero que explica de forma molt clara les utilitats i les característiques del programari lliure:

1r vídeo:
Edu3.cat



















 2n vídeo:


















 


Després de veure el vídeo i de la reflexió que hem fet a classe donaré la meva opinió sobre el programari lliure.
El ús del programari lliure és un bon recurs, ens permet executar, conèixer, distribuir i modificar la informació. Per tant considero que pot ser una bona eina per poder manipular informació d'altres de manera legal enriquint el teu coneixement i per tant afavorint el teu aprenentatge.

Per acabar us proporcionaré uns enllaços de dues pàgines web, una de música i l'altre de fotografies. D'aquestes pàgines es permet agafar gran part de la informació lliurement i per tant considero que poden ser de gran ajuda.

Fotografia
El Flickr és un lloc web gratuït que funciona com una xarxa social i que permet que puguis compartir les teves fotografies i cercar en les emmagatzemades per altres usuaris. 
Jamendo és un lloc web que conté música que pots copiar, descarregar, utilitzar i redistribuir lliurement. Permet als artistes publicar gratuïtament les seves cançons i al públic descarregar-les de la mateixa manera.  

A continuació exposaré alguns conceptes que cal tenir-los clars:

Software lliure 
És la denominació que rep el tipus de software que respecta la llibertat dels usuaris sobre el seu producte adquirit. Per tant poden utilitzar-lo, copiar-lo, estudiar-lo, modificar-lo i redistribuir-lo lliurement.
Software privatiu
És qualsevol programa informàtic en el que l'usuari té unes limitacions per utilitzar-lo, modificar-lo i redistribuir-lo.
Copyright
Consisteix en un conjunt de drets que té l'autor sobre l'obra que crea. De manera que els lectors no podran utilitzar la informació, ni copiar-la, ni modificar-la, ni redistribuir-la lliurement. L'únic que poden fer és llegir-la.
Símbol del Copyright

Copyleft 
És totalment el contrari del copyright. Permet als usuaris o lectors poder copiar, modificar, utilitzar, estudiar i redistribuir la informació de les obres que estiguin sota aquesta llicència. 
Actualment existeix un moviment de cultura lliure que fomenta la desaparició del copyright perquè no fomentar un compartiment d'informació ni el creixement col·lectiu.

Símbol Copyleft





Webgrafia:
Software lliure i software privat 
http://es.wikipedia.org/wiki/Derecho_de_autor  
http://es.wikipedia.org/wiki/Copyleft 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada