dissabte, 19 d’octubre del 2013

Aprendre analitzant altres blogs

Després d’haver creat el meu propi blog i de llegir-me el llibre “Usos educatius dels blogs: recursos orientacions i experiències per a docents”, considero important realitzar un major aprenentatge en la elaboració d’un blog, observant la feina dels demés. Per aquest motiu a continuació analitzaré dos blogs sobre educació infantil. 

PRIMER BLOG

El primer blog que analitzaré és:  Blog 1



És un blog personal, concretament d’una mestra d’educació infantil, que signa amb el nom de Latudon. Està dirigit a altres mestres, a pares i mares, a nens i nenes i a qualsevol públic. El fa amb la intenció de donar-se a conèixer i de compartir tot el material, recursos i enllaços que troba d’interès i poden ser útils per als demés.
Hi ha publicats continguts molt diversos i amb formats diferents, vídeos, àudios, presentacions, imatges i dibuixos, enllaços, escrits...
Presenta una estructura formada per vàries parts. Una capçalera amb el títol del blog. Just a sota del títol té sis menús, cinc d’ells van a pàgines estàtiques. Una columna central i dues laterals.
La plataforma que ha utilitzat per crear el seu blog és Blogger.
Les entrades mostren diferents activitats i experiències que ha tingut amb els seus alumnes.
Algunes de les entrades contenen comentaris de persones interessades en aquest àmbit que li aporten la seva opinió

Per fer aquest anàlisi primer he observat tot el que presenta i com ho estructura, després ho he valorat i per últim he pensat en tot allò que es podria afegir o millorar.


           1. El que es veu:

Només obrir el blog veus una capçalera que a l’esquerra té un dibuix d’uns infants en un balancí i a la dreta el títol del blog format per lletres pintades per dintre. Té un fons amb espirals de colors. Sota de la capçalera hi ha unes pàgines estàtiques. La columna principal conté les etiquetes que classifiquen les publicacions fetes, les entrades publicades amb títol gran amb lletres dobles de color taronja, organitzades amb cronologia inversa i la data de la seva publicació també està amb lletres molt grans de color blau. Les entrades contenen text escrit amb una lletra irregular, imatges o dibuixos grans, vídeos, presentacions, enllaços, cançons... Sota de cada entrada hi ha la possibilitat d’escriure un comentari. Tan a la dreta com a l’esquerra hi ha una barra lateral que conté pàgines d’interès de l’autor, seguidors, cercador del blog, col·laboracions, blogroll, calendari, rellotge, bústia de notícies, llista de comentaris, el nom dels col·laboradors, per subscriure’t, arxiu del blog, enllaços a pàgines d’activitats i contes, identificador d’ubicació dels visitants del blog, controlador de visites, enquesta sobre qui visita el blog... Per últim al peu del blog és veu que té una llicència Creative Commons i el IBSN que és un classificador de blogs.


               2. La meva opinió:
Considero que la tria del color dels títols i del text en general no és correcte respecte el color utilitzat en els diferents fons, ja que no permet una fàcil i clara lectura. Per exemple el títol del bloc no destaca sobre les onades del dibuix perquè és del mateix color i et fixes més en el dibuix que no en el títol. El nom dels col·laboradors de les columnes laterals són de color negre sobre un fons blau marí. Les etiquetes de les publicacions estan col·locades amb línies llargues i no són gens visibles.
El fons del bloc format per espirals de colors, els títols de les entrades molt grans i de colors, moltes imatges a les columnes laterals, tenir dues columnes laterals...tot això fa que el blog que estigui massa carregat i que no prestis tota l’atenció necessària al text escrit. Encara que tants colors i grandàries aportin distracció i dispersió, també dóna un aspecte alegre, positiu i crida l’atenció.

M’agrada el fet que ofereixi una gran quantitat de recursos variats que poden ser molt útils per a tothom. A més, les explicacions de les seves experiències com a mestre poden servir d’exemple per a molts altres. 


                  3. Aspectes que milloraria:
  • Intentaria utilitzar un fons de colors més clars.
  • El títol del blog el posaria centrat i el canviaria de color.
  • A mi em va molt bé el netvibes perquè em permet tenir totes les pàgines del meu interès que visito a diari a l’abast. Per tant, penso que es podria afegir en aquest blog.
  • Les dates no fa falta que siguin tan grans.
  SEGON BLOG

El segon blog que analitzaré és: Blog 2

És un blog d’una escola d’educació infantil. Va ser creat per tal d’anar informant als pares i familiars de totes les activitats que es feien a les classes d’infantil. Els blogs són una bona eina perquè els pares estiguin al dia del que fan els seus fills, puguin veure fotografies i vídeos on apareixen i també serveixen perquè els nens i nenes, un cop a casa, expliquin als seus pares el que han fet a l’escola mirant conjuntament el blog.
A part d’aquesta utilitat d’escola, també pot ser útil per altres membres o entitats educatives ja que els pot servir com a mostra d’activitats que també poden realitzar.
Les entrades són publicades pels diferents tutors de cada aula. Contenen formats molt diferents com , vídeos, imatges, enllaços, escrits...
Presenta una estructura formada per vàries parts. Una capçalera amb el títol del blog. Just a sota del títol té sis menús, cinc d’ells van a pàgines estàtiques. Una columna central i una altra al lateral dret.
La plataforma que ha utilitzat per crear el seu blog és Wordpress.
Les entrades mostren diferents activitats que fan els alumnes a les aules. Algunes d’elles contenen comentaris de persones interessades en aquest àmbit que li aporten la seva opinió, d’altres mestres que també van assistir a l’activitat o excursió i de pares i mares que expressen si l’activitat que ha realitzat el seu fill o filla els agrada.


Per fer l’anàlisi del blog, primer he observat tot el que presenta i com ho estructura, després ho he valorat i per últim he pensat en tot allò que es podria afegir o millorar.
 

               1. El que es veu:
 
Només obrir el blog veus una capçalera amb el títol del blog centrat i un dibuix abstracte amb bombolles de color verd. Sota de la capçalera hi ha unes pàgines estàtiques. La columna principal conté les entrades publicades amb títol no molt gran de color verd, organitzades amb cronologia inversa i la data de la seva publicació amb lletres més petites que el títol de l’entrada també de color verd. Les entrades contenen text escrit amb una lletra regular on s’explica què han treballat els alumnes, quines activitats han realitzat, si els nens i nenes han gaudit i agraeix la col·laboració d’alguns pares. També contenen imatges , vídeos, enllaços... Però el que més predominen són les imatges. Sota de cada entrada hi ha la possibilitat d’escriure un comentari. A la dreta hi ha una barra lateral que conté un rellotge, un calendari, els arxius del blog, els comentari més recents i el blogroll. Per últim al peu del blog és veu el seu codi RSS.

                   2. La meva opinió:

Considero que és un blog força seriós. Té una fàcil visualització perquè el fons és blanc i per tant totes les lletres es llegeixen correctament. No crida molt l’atenció però és correcte. Trobo que les imatges són massa petites i no permet veure en algunes el que fan els infants. Presentació una estructura clara i ordenada. No té massa text, aquest fet ajuda a que la gent el segueixi amb facilitat.

 
                      3. Aspectes que milloraria: 
  • Faria les imatges més grans
  • Inclouria àudios per exemple de cançons
  • Posaria enllaços d'interès o que s'hagin utilitzat com inspiració a les activitats
  • Afegiria una bústia de notícies
  • Posaria una llicència Creative Commons
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada